cultura

Cultura

El Conservatori de Girona celebra 75 anys com un “èxit col·lectiu”

El centre ha preparat una programació commemorativa amb un gran concert a l'Auditori, dimecres vinent

Lurdes Masdevall és la nova directora de l'Organisme Autònom

El Conservatori de Girona va néixer el 1942, dirigit pel mestre Francesc Civil, amb la col·laboració dels professors Ramon Arnau i Josep Saló. L'1 d'octubre d'aquell any va iniciar el seu primer curs amb 23 alumnes i un pressupost de 1.352,50 pessetes. Ara, 75 anys després, el Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona té 516 alumnes, una seixantena de professors i un pressupost de 2,7 milions d'euros. “El conservatori ha estat i és molt important en la formació de professionals del món de la música, però també en la creació de nous públics, i en l'augment del nivell cultural general de les comarques gironines. El conservatori és un projecte d'èxit col·lectiu”, va dir ahir el ponent de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira, per presentar els actes commemoratius del 75è aniversari del centre, al costat del seu director acadèmic, Lluís Caballeria. Piñeira també va anunciar que la gestora cultural Lurdes Masdevall ha estat elegida, entre els cinc candidats presentats al càrrec, com a nova directora de l'Organisme Autònom Conservatori de Música Isaac Albéniz, a partir del dia 1 de març. Masdevall ha estat gerent de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (2009-2016)

Testimonis d'exalumnes

El conservatori ja ha iniciat la celebració del 75è aniversari, amb una conferència de Joan Gay i un concert de la cobla del centre, dirigida per Francesc Cassú, i la commemoració s'allargarà durant tot l'any amb diverses activitats, sobretot concerts en què participaran els diferents departaments. “Serà una bona ocasió per valorar la feina excel·lentíssima que s'ha fet a la casa, tant per part del professorat com del personal d'administració i serveis, que dona uns fruits absolutament impressionants”, va dir Caballeria. “Tenim unes generacions d'alumnes de gran qualitat, molts dels quals estan en orquestres del país i de tot Europa”, hi va afegir.

L'acte central de la celebració serà el gran concert que tindrà lloc dimecres vinent a l'Auditori de Girona, amb la participació de gairebé tot l'alumnat i el professorat del centre. El concert s'obrirà amb quatre cançons arranjades per a orquestra pel professor Miquel Sunyer i continuarà amb la Simfonia Concertant, de Mozart, i la Fantasia coral, de Beethoven, “un il·lustrat que creia que els éssers humans som capaços de canviar el món a través de l'amor a la música”, segona va recordar Caballeria. Durant aquest concert gratuït –es podran recollir les invitacions a la taquilla des d'una hora abans– es projectaran testimonis audiovisuals de 27 exalumnes que explicaran què fan ara i quin record tenen del conservatori.

L'AMPA reclama “un espai digne” per al centre

L'associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) del conservatori reclama en un comunicat, que s'ha fet públic coincidint amb la presentació del 75è aniversari del centre, que “la màxima preocupació” de les famílies i els alumnes “se centra, des de fa uns anys, en l'assoliment d'un espai digne, que serveixi realment per a l'ensenyament musical”. “El trasllat al centre actual [l'any 1999] es va fer sota la consideració de provisionalitat, una provisionalitat que s'ha fet permanent”, recorda l'associació, que remarca mancances com ara aules no insonoritzades, barreres arquitectòniques múltiples, la inexistència d'un auditori per als assajos de les formacions orquestrals, o el precari sistema de climatització i il·luminació. “L'AMPA vol fer de pont perquè les institucions sumin i assoleixin resultats en la millora de les instal·lacions de forma immediata”, hi afegeix l'associació, abans de convidar tota la ciutadania a participar en l'aniversari del centre.

Piñeira va recordar ahir a l'AMPA que el conservatori serà “un dels grans beneficiats” del projecte de reforma integral de la Casa de Cultura, en el qual ja s'està treballant sense terminis concrets, i per això demana “paciència i responsabilitat”. “Ja s'ha guanyat alguna aula i se'n guanyaran més, però la gent no entendria que es fes una gran inversió en unes instal·lacions provisionals”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós