cultura

Música

Eduard Gener presenta el seu gran ‘Diumenge'

El músic solsonenc, molt vinculat a Girona, estrena el seu segon disc a La Planeta, dins del Black Music Festival

“El disc es diu Diumenge perquè recordo que, quan era petit i encara no podia comprar els meus propis discos, el diumenge era el dia que sonava a casa dels meus pares la música de Ray Charles o Duke Ellington: música amb molt de swing que m'ha influït molt a l'hora de fer aquestes cançons”, explica Eduard Gener (Solsona, 1985), un músic molt vinculat a Girona, on va viure tres anys, que avui estrenarà a la sala La Planeta el seu segon disc, l'esmentat Diumenge (RGB Suports), dins del Black Music Festival (20 h, 10 i 15 euros). Ahir es va gravar al mateix escenari el primer videoclip, corresponent a la cançó Res és just en l'amor i el llit, que obre un disc de factura clàssica, ja des de la portada.

Després del seu excel·lent debut en solitari, Les avingudes (RGB Suports, 2015), Eduard Gener torna amb 10 noves grans cançons –repartides simbòlicament entre les dues “cares” del CD–, en un disc que, pel seu autor, és “com un exercici de com fer soul i rhythm'n'blues en català”. “Per mi aquesta és la pedra fundacional, el punt de partida, sense cap afany de recrear una sonoritat retro”, diu.

Reconeix que el primer disc i la gira corresponent van ser un bon entrenament: “Vaig fer uns 60 concerts en un any i mig, només amb piano i veu, o amb formats inusuals com ara piano i bateria. Vaig guanyar força experiència escènica que fins llavors no tenia com a pianista, perquè jo abans tocava el baix amb Despertadors Atòmics. Estar sol a l'escenari és bastant fotut.”

Per enregistrar Diumenge, Eduard Gener ha reunit una banda tan extensa com compacta: Andreu Moreno, bateria; Carles Ratera, baix; Pau Boïgues, guitarra; Mateu Peramiquel, orgue Hammond; Genís Bou (The Gramophone Allstars), saxo baríton; Nil Mujal, saxo tenor; Pep Garau, trompeta, i les coristes The Feliuettes: Maria Cirici, Laia Alsina i Laura Pau. Avui seran tots a La Planeta, excepte Peramiquel, Garau i Boïgues. Tot i així, seran vuit instrumentistes i cantants en escena. “Ara tinc ganes de disfrutar dels músics i no privar-me de res, tot i que per mi les cançons són cançons i funcionen igual amb un piano, un quintet o una orquestra.”

El to general del disc és molt optimista i lluminós. “Quan l'estava gravant em vaig adonar que tots els temes eren alegres, amb molta energia, tanta que fins i tot pot arribar a saturar: de fet, hi ha moments del dia en què no me'l puc posar, perquè no estic sempre a dalt de tot, però quan estic content és una música que em fa pujar.”

En aquest disc també destaca, respecte al primer, la presència de veus femenines: “La meva veu és una mica apagada i, per compensar-ho, buscava el color d'unes veus femenines, més blanques que no pas negres, com les que acompanyen alguns cantautors italians.”

Eduard Gener també presentarà Diumenge el 17 de març al Jamboree Jazz Club, de Barcelona i, entre altres concerts, el 22 d'abril al Teatre Comarcal de Solsona. D'altra banda, Gener també està fent una sèrie d'actuacions en què acompanya al piano l'escriptor Uriol Gilibets mentre narra contes sobre “el clàssic perdedor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia