cultura

Cultura

La Biblioteca Nacional de Catalunya rep la correspondència digitalitzada de Joan Fuster

La institució catalana custodiarà una còpia digitalitzada i catalogada de les més de 20.700 cartes que guardava l'escriptor de Sueca

La Biblioteca Nacional de Catalunya ja disposa al seu fons de la versió digitalitzada de la sèrie correspondència de l'Arxiu Joan Fuster Ortells, a Sueca (Ribera Baixa). L'alcaldessa de la ciutat, Raquel Tamarit; el regidor de Cultura, Vicent Baldoví; el director de l'Espai Joan Fuster, Francesc Pérez i Moragón i Brígida Alapont, del Centre de Documentació, han lliurat personalment la correspondència per complir amb la voluntat de l'escriptor i assagista, que va deixar en herència la sèrie a la institució catalana. El lliurament també compleix amb el compromís adquirit amb la Biblioteca Nacional pel qual aquesta cedia la correspondència original perquè restés a la casa de Fuster, a canvi d'adquirir una còpia digitalitzada i catalogada per a la seva consulta i ús.

Segons informa l'Ajuntament de Sueca, la digitalització de la correspondència de Fuster ha estat una de les tasques més llargues i costoses en la missió de la conservació i difusió del llegat fusterià. Els treballs, que s'han desenvolupat de manera interrompuda per diferents causes administratives, varen començar l'any 2012, sota la direcció de Joan Antoni Carrasquer i han finalitzat aquest mateix mes de març.

En total, el disc dur que s'ha lliurat a la Biblioteca Nacional de Catalunya conté 20.746 cartes en format PDF, TIFF i JPG. També conté la base de dades Acces, dissenyada pel departament d'informàtica de l'Ajuntament de Sueca i el Centre de Documentació Joan Fuster, en la que cada carta està catalogada, i cada fitxa catalogràfica està vinculada a la imatge en digital de l'epístola per agilitzar la recerca de la informació i facilitar la consulta.

Entre la correspondència de Fuster hi ha cartes, targetes i telegrames amb molts amics, entre ells, alguns noms destacats com ara Manuel Sanchis Guarner, Carles Riba, Josep Pla o Vicent Andrés Estellés. La correspondència respon a la part més gruixuda de l'arxiu de Fuster que guarda també, entre d'altres, 2.000 unitats de documentació personal i familiar, 2.500 d'obra de creació, 2.200 de documentació laboral, 100 documents sobre gestió de béns, 500 unitats de documentació gràfica, 20 objectes personals i 500 altres unitats vàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona