cultura

Bona gent, males decisions

L'escriptora britànica Maggie O'Farrell retrata les interioritats d'un matrimoni a ‘Aquest deu ser el lloc'

“Ens pensem que canviant de lloc resoldrem els nostres problemes, però el lloc ets tu”

Aquest llibre és el resultat d'un experiment. Maggie O'Farell, autora britànica amb set novel·les en cartera, tenia ganes de trencar esquemes, d'alliberar-se i allunyar-se de la seva novel·la anterior, d'estructura rígida. Així va néixer Aquest deu ser el lloc (L'Altra / Libros del Asteroide). “De seguida vaig veure que seria una novel·la llarga, amb moltes localitzacions, èpoques i personatges.” Així, armada d'un suro on va penjar tot de notes adhesives de diversos colors, va començar a escriure linealment aquesta trama que gira al voltant d'un matrimoni: un americà de Nova York, Daniel Sullivan, i Claudette Wells, una exartista de cinema estel·lar francesa, que ha triat viure aïllada del món. Ambdós mantenen una relació amb alts i baixos que es veu sacsejada el dia que Daniel coneix una notícia sobre una antiga parella.

“Un dia, a Londres, se'm va seure al costat del cafè on hi havia una actriu estel·lar de cinema famosa. La gent li feia fotos i alguns picaven els vidres. Semblava desgraciada. En el seu lloc jo preferiria desaparèixer, fingir la meva mort, i vaig pensar que seria una bona idea per a una novel·la.” Més endavant, va reblar la trama amb una imatge que li va venir al cap: “Vaig imaginar un home que sent per la ràdio la veu d'una examant, i després el locutor anuncia la seva mort.”

La idea que volia explorar O'Farrel en aquesta novel·la polièdrica, que inclou el catàleg d'una subhasta, les notes a peu de pàgina escrites per un nen i la transcripció d'una entrevista, és un tema molt concret: com les persones bones prenen de vegades males decisions. “És cert que alguns esperen redimir-se a través del seus fills, sent bons pares, però en realitat cal deixar els nens ser la persona que volen ser.”

El títol, Aquest deu ser el lloc, és “irònic” perquè –assenyala l'escriptora– cap personatge troba el seu. “Ens pensem que canviant de lloc resoldrem els nostres problemes, però, en realitat, el lloc ets tu”, diu O'Farrell, que ha viscut a Hong Kong, a Itàlia, a Londres i, ara, a Edimburg.

“El llibre té una estructura complexa, amb cinc punts de vista i cinc localitzacions, i, malgrat això, conserva una unitat: és una història d'amor i de les motxilles que portem a sobre i com ens afecten”, opina Luis Solano, editor de Libros del Asteroide.

Maggie O'Farrell està considerada una de les millors veus de la seva generació. En català també s'ha publicat L'estranya desaparició d'Esme Lennox (La Campana, 2009) i La distància que ens separa (Angle, 2014).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia