cultura

Itàlia

fira del llibre

Puigdemont ha inaugurat aquest matí la 54a edició de la fira de Bolonya

El president assegura que “és un aparador excepcional on per primera vegada un país sense estat obté el rang de convidat oficial”

Es tracta de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil “de referència internacional”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat avui que la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya “és un aparador excepcional on per primera vegada un país sense estat obté el rang de convidat oficial”. Puigdemont ha inaugurat aquest matí la 54a edició de la fira, el saló professional “de referència internacional” per al sector, que enguany té Catalunya i les Illes Balears com a convidat d'honor. “A Catalunya, com a Itàlia, la cultura també és el nostre petroli; a manca d'un estat, la cultura i la llengua són la nostra senya d'identitat més important, la nostra forma de presentar-nos al món”, ha manifestat el president. També han assistit a la inauguració els consellers de Cultura, Santi Vila; i d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; el delegat del Govern de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizzi, i el director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano.

En català, italià i anglès

En un discurs pronunciat en català, italià i anglès, el president Puigdemont ha recordat que tot i que la llengua catalana és “parlada per més de 10 milions de persones, no gaudeix encara de plena oficialitat a nivell d'Estat, ni té tampoc la presència que li correspondria a les institucions europees”. Per això, ha dit, la participació de Catalunya i les Illes Balears a Bolonya permetrà “posar en valor la nostra cultura i donar-nos a conèixer al món”.

“Nació llibre”

“Catalunya és una nació llibre”, ha explicat, “una terra en què hi ha una actitud gairebé reverencial cap als llibres”. I és que, ha recordat, a Catalunya compta amb gairebé el doble de llibreries que la mitjana europea i les editorials catalanes facturen la meitat de tot l'Estat espanyol i produeixen un terç dels títols. El sector del llibre infantil i juvenil té una llarga tradició a Catalunya i a les Illes Balears, que es remunta al segle XV amb les Publicacions de l'Abadia de Montserrat, l'editorial més antiga d'Europa. Amb 41,4 milions d'euros anuals (dades del 2015), és el tercer sector en facturació del conjunt de la indústria editorial. Compta amb més de 90 editorials en tot el territori de parla catalana que publiquen anualment 2.700 títols i venen més de 4 milions d'exemplars.

La literatura infantil i juvenil “és cabdal” per a l'edició catalana, “potent i creativa”, ha dit el president, però, alhora, “és una gran desconeguda”. I en aquest sentit ha destacat la importància de ser presents a la Fira de Bolonya per “potenciar i incrementar la internacionalització del sector en el procés d'obertura de nous mercats estratègics per al sector editorial”. “Estic segur que a mig termini tindrem resultats tangibles en tots els ordres, el més evident, l'esperat creixement del nombre de traduccions de llibres en català a d'altres llengües”, ha augurat Carles Puigdemont.

De fet, la distinció com a convidat d'honor comportarà el foment de l'exportació del llibre infantil i juvenil; la promoció de la internacionalització dels il·lustradors catalans i balears i la consolidació de la imatge de marca de la il·lustració catalana contemporània. També implicarà la visita d'editors internacionals a Barcelona.

“La cultura i la llengua són un nexe d'unió entre territoris”

La presència de Catalunya i les Illes Balears a Bolonya es fa sota paraigües de l'Institut Ramon Llull i amb el lema Sharing a Future: Books in Catalan, que, en paraules del president, “apel·la al valor de compartir”, perquè “la cultura i la llengua són un nexe d'unió, un pont entre territoris i persones”. El cap de l'Executiu ha remarcat en aquest sentit “la bona entesa” amb el Govern de les Illes Balears, amb qui hi ha hagut un “clima de participació i compromís” que permet “augurar el desitjat bon èxit per aquest esdeveniment”.

Per la seva banda, el conseller d'Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears, Martí March, ha assegurat durant l'acte que amb la presència a la Fira “posem de manifest la vitalitat d'una llengua forta, que aspira a ser normal i d'una literatura normalitzada en tots els sentits” i ha subratllat la importància de la literatura infantil i juvenil en la “formació de futurs lectors”. “Construir lectors és una forma de construir futur i nosaltres apostem de forma clara per tenir una ciutadania crítica, culta i amb capacitat no només de tenir arrels, sinó també de voler”, ha afirmat. Per tot plegat, s'ha congratulat que “una vegada més Catalunya, les Illes Balears i el País valencià hagin pogut ser reconeguts amb una tasca important com és el llibre infantil i juvenil”.

L'Institut Ramon Llull ha programat una seixantena d'activitats i dues exposicions, comissariades per la llibretera Paula Jarrin i dissenyades per l'arquitecta Clara Solà-Morales. A l'espai central de la fira s'hi podrà veure l'exposició “Sharing a future”, que mostra els treballs de 42 il·lustradors dels territoris de parla catalana. S'ha fet també una segona exposició que, sota el títol “Vet aquí una vegada...”, agrupa 17 il·lustradors que han obert camí i que compten amb una trajectòria ja consolidada.

El programa literari se centra en converses i presentacions que escriptors, il·lustradors, traductors i sector editorial faran en quatre cafès de la ciutat, a banda de les activitats que s'han programat també en altres espais del recinte firal.

A banda del president Puigdemont, també han participat en l'acte el president de la Fira, Franco Boni; el ministre dels béns i les activitats culturals i de Turisme, Dario Franceschini; l'alcalde de Bolonya, Virginio Merola; la ministra de Cultura del Govern d'Andorra, Olga Gelabert, i el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat valenciana, Vicent Marzà, entre altres autoritats.

A la tarda, el cap de l'Executiu, acompanyat de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la il·lustradora Pilarín Bayés, visitarà l'exposició “Catalunya il·lustrada”. La mostra, organitzada per l'Ajuntament de Vic i amb el suport de la Diputació de Barcelona, CaixaBank i la Fundació Puig Porret, recull un centenar d'il·lustracions de Pilarín Bayés que reflecteixen els moments destacats de la història i la cultura catalana, des de la prehistòria i fins a l'actualitat. Acte seguit visitarà també l'exposició “Vet aquí una vegada...”, una mostra organitzada per l'Institut Ramon Llull i comissariada per Paula Jarrin, que presenta treballs de 17 il·lustradors que compten amb una trajectòria consolidada.

El cap de l'Executiu assistirà també a l'acte de lliurament dels premis de literatura infantil i juvenil BolognaRagazzi Awards, BolognaRagazzi Digital Awards, BOP-Bologna Prize i Bologna Licensig Award, que tindran lloc al mateix palau.

La presència del president Puigdemont a Bolonya es tancarà amb la recepció que l'Institut Ramon Llull ofereix aquest vespre a autoritats i representants del sector italians i internacionals, i que tindrà lloc al Palazzo Isolani.

La Fira

Amb una trajectòria de més de 50 anys, la Fira de Bolonya és el certamen amb més projecció internacional per al sector. Enguany el saló se celebrarà del 3 al 6 d'abril i comptarà amb més de 1.200 expositors de 75 països i 26.000 professionals del sector. En l'edició de l'any passat s'hi van vendre més de 15.000 títols i va rebre prop de 60.000 visitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia