cultura

Cultura

Els artistes treuen al carrer la seva creativitat i les seves reivindicacions

Una vintena de municipis celebren el Dia Internacional de l'Art amb més d'un centenar d'actes

Joan Casellas va llegir un pregó combativament irònic

Tenen drets laborals, els artistes? La societat necessita el seu treball? La celebració del Dia Internacional de l'Art va adoptar a Girona un to marcadament reivindicatiu amb la lectura del pregó de Joan Casellas, membre de l'associació La Muga Caula, que va enardir amb ironia els artistes convocats ahir a La Mercè per celebrar la diada amb un dinar col·lectiu assegurant que “la conselleria de Cultura està treballant en un projecte científic per aconseguir que els artistes puguin viure exclusivament de l'aire”. En la seva arenga, de to alhora festiu i punyent i amb picades d'ullet a referents com ara Arnau Puig, Esther Ferrer i Ester Xargay, Casellas va qüestionar el model turístic imperant en matèria de cultura imaginant, per exemple, un Gaudí ressuscitant per declarar-se en vaga indefinida fins que el temple de la Sagrada Família” quedi completament lliure de mercantilisme”. L'artista, servint-se d'una declamació performàtica, va proposar canviar el lema de Torres i Bages sobre una Catalunya cristiana pel no menys problemàtic de “Catalunya serà artística o no serà”, encara que va afegir que, com el desig d'assolir la pau mundial, és un “bon sentiment que no compromet a res fins que s'ha de baixar al detall per veure com ho aconseguim”. El pregoner, que també va ironitzar sobre l'absència de dones artistes dins un canon massa turistitzat, va conjecturar que molts artistes, ja que han de viure de l'aire, s'han acabat declarant, seguint l'exemple de Duchamp, com a mers “respiradors”. Al final, però, va adoptar un to més aviat taoista quan va invitar els presents a “menys fer i més ser, i més que tenir, gaudir, fluir, respirar l'aire dolç de la vida...”.

La lectura del pregó, que feia honor a la simbologia del cartell d'aquest any (un puny alçat enarborant un pinzell en lloc d'una arma, obra de Lluís Calvo), va coincidir també amb la presentació a Girona, al matí, de la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC), a càrrec de membres de la junta. La jornada, però, va ser essencialment festiva, amb la voluntat de mostrar la diversitat i amplitud d'interessos dels creadors gironins. Entre altres activitats, van destacar els homenatges a Carles Hac Mor, el vermut a la Fundació Valvi amb l'escultor Jordi Gich, la gimcana de fotografies fetes amb el mòbil organitzada per Inspai, la visita guiada a la Casa Dalí de Portlligat, o la presentació del festival Mirades a Torroella, a més de tallers i exposicions.

“Vaga d'art” per avui a Figueres

Els actes del Dia Internacional de l'Art, instituït el 2011per la Unesco, continuen avui amb una altra acció reivindicativa: una “vaga d'art” convocada a la Rambla de Figueres, davant el monument a Monturiol, per La Muga Caula, la galeria Dolors Ventós i el Museu de l'Empordà. Es tracta d'una assemblea oberta als artistes i agents culturals de la comarca, que entre les 10 del matí i les 2 del migdia debatran sobre les seves condicions laborals i sobre la situació de l'art i la cultura en general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona