cultura

La llum irromp al món quotidià

Julien Rappeneau debuta en la direcció de cinema amb l'adaptació del còmic ‘Rosalie Blum'

  • Noémie Lvovsky és Rosalie Blum, un dona d'una petita ciutat que veu capgirada la seva vida monòtona SURTSEY.
  • VÍDEO: Tràiler subtitulat en castellà de 'Rosalie Blum'
  • VÍDEO: Versió del tema 'Get Me Away from Here, I'm Dying', de Belle & Sebastian (extret de la banda sonora de 'Rosalie Blum')

La botiguera Rosalie Blum, el perruquer Vincent i una jove desocupade, Aude, tenen existències avorrides, mancades de somnis i il·lusions, en una petita ciutat francesa de províncies. Quan Vincent es troba per atzar amb Rosalie, creu reconèixer-la d'alguna cosa i, intrigat, comença a espiar-la, sense imaginar-se que això capgirarà la vida de tots tres. Camille Jourdy va crear aquesta història en un còmic (editat en castellà per La Cúpula) que ha servit d'inspiració al guionista Julien Rappeneau (fill de Jean-Paul Rappeneau) per al seu debut al cinema.

“Una de les coses que em va agradar del còmic –explica el cineasta a El Punt Avui– són aquests personatges quotidians, que viuen en aquesta petita ciutat de província, bloquejats en la seva pròpia vida, per la por o els problemes familiars, i com són arrossegats pel novel·lesc, com esdevenen herois quotidians que viuen una cosa increïble.” En aquest sentit, “Rosalie Blum és la història de gent que es torna a posar en moviment, que recupera les ganes de viure, i és gràcies als altres, als seus lligams socials”.

Gent normal

Julien Rappeneau no necessita gaire èpica per trobar inspiració. “Tota vida és una història, tota família té les seves històries –opina–. Quan t'interesses en algú més enllà de les aparences, pots trobar-hi moltes coses interessants per explicar.”

El cineasta també es va interessar en el còmic de Camille Jourdy per altres motius: “Els personatges em recorden gent que he conegut, i m'agradava el principi narratiu, em sembla interessant traslladar al cinema aquest canvi del punt de vista narratiu en funció del personatge.” A més, la història se situa en una ciutat petita. “Jo he crescut a París, però no sé per què em sento atret per aquests petites ciutats, amb una barreja d'encant, melancolia i tristesa.”

Protagonitzada per Noémie Lvovsky, Kyan Khojandi i Alice Isaaz, Rosalie Blum se situa en algun punt entremig entre la faula i el realisme. “Jo dic que és un conte realista –diu el cineasta–. D'un costat hi ha una faula, amb algunes petites coses inversemblants, però els personatges tenen emocions, sentiments, ferides, frustracions, aspiracions... que són ben reals. Volia fer una història en què puguis creure, encara que sigui una faula.”

Fill del director del Cyrano de Bergerac de Depardieu, Julien Rappeneau diu que del seu pare “he après la importància del guió”. Va créixer respirant cinema i cultura. “Hi havia un ambient artístic a casa, ens ha transmès la passió pel cinema, la música, però era també un ambient seriós, el meu pare és un gran treballador, no era de la vida bohèmia.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós