cultura

festival de dansa

Ballar el camp

Sismògraf insisteix en la normalització de la dansa als municipis mantenint la pugna amb el paisatge d'Olot

Des d'avui, 200 programadors, quasi la meitat internacionals, assistiran al festival estratègic de dansa de Catalunya

El Sismògraf es manté en contínua ebullició, obrint sempre noves accions per normalitzar la dansa en les programacions municipals de Catalunya. Des d'avui i fins diumenge, Olot és la capital de la dansa amb un festival estratègic que reunirà prop de 200 programadors, la meitat dels quals, internacionals. La directora del festival, Tena Busquets, es reafirma en bastir una programació “mainstream” per alliberar-se dels estigmes que pateix encara avui la dansa contemporània. També arrelen les accions al territori. El Sismògraf té un paisatge que el fa propi.

D'entre les novetats d'aquest any, hi ha l'erupció basca. No és una pretensió de mostrar un ampli ventall de coreografies del país (se'n programen tres i es provoca una trobada entre els balladors de Kukai Dantza i els de Brodas catalans) sinó que es completa el vessant artístic amb el de conèixer la política cultural que s'aplica per promoure el suport a la creació.

Circ Pànic i la coreògrafa Lali Ayguadé (Kokoro) signaran la primera coproducció entre Sismògraf i Trapezi. L'any passat, Olot també es va aliar amb el Mercat de Música Viva de Vic per presentar un treball entre Guilia Valle i Inés Boza. Busquets entén que “és una obligació” col·laborar entre els festivals per donar una empenta als creadors.

Una de les sorpreses del Sismògraf és l'alta receptivitat dels programadors internacionals. Prop de la meitat, calcula la directora, sorpresa. Aquests compren actuacions (Molar, de Quim Bigas, va ser un dels contractats l'any passat) i coprodueixen (Pere Faura ha lligat la coproducció Sweet tirany, amb un centre de París, Sismògraf i el Mercat de les Flors). De totes maneres, l'objectiu del festival és que els programadors de municipis de capacitats tan diferents “com Viladecavalls o Viladecans” trobin peces que els puguin completar la programació municipal, insisteix Busquets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia