cultura

Música

El dia dels discos

Vint-i-set botigues independents catalanes reivindiquen la seva tasca en la celebració, avui, del Record Store Day

Un llibre fa inventari de les botigues de discos que han resistit la crisi arreu de l'Estat

Creat fa deu anys als Estats Units amb la voluntat de “reivindicar la tasca de les botigues de discos independents davant la proliferació de grans cadenes i la venda en línia”, així com la d'apostar “per la música en suport físic, especialment el vinil”, el Record Store Day és una diada en auge i cada vegada més tinguda en compte per la indústria musical de tot el món. A Catalunya, així com a la resta de l'Estat, se celebra des del 2011 i, amb el temps, ha agafat fins i tot més volada que la d'un sempre tebi Dia de la Música, el 21 de juny. “L'any 2007 les botigues de discos estaven en un moment molt més delicat que ara”, afirma Carlos Pascual, director de Record Store Day Spain i treballador de Revolver Records, al carrer Tallers de Barcelona. “La indústria en general es va veure obligada a reorientar-se i les botigues independents, que són l'element més feble d'aquesta cadena, naturalment també.”

Avui, 27 botigues de Barcelona, Girona, Lleida, Reus, Tarragona, Tortosa i Vic celebraran el Record Store Day amb concerts, activitats diverses i, també, reivindicació. “L'IVA s'ha abaixat en els concerts, però en el sector de la venda de discos, que les ha passat ben magres, continua sent del 21%. A vegades sembla que ni existim”, lamenta Pascual, per qui la moda dels discos de vinil ha rejovenit una mica el perfil tipus del comprador de música en format físic. “Tenim assumidíssim que els anys daurats no tornaran mai, però la revifalla del vinil ha fet que molta gent descobreixi, o redescobreixi, el plaer d'escoltar música en aquest format.”

El Record Store Day, un any més, estarà marcat per l'edició limitada d'un seguit de discos que només es podran aconseguir a les botigues adherides a aquesta festa, entre els quals n'hi ha de Bruce Springsteen, David Bowie i els Beatles, així com de bandes catalanes com Love of Lesbian i la Fundación Tony Manero. Aquest any, d'altra banda, i en botigues de discos en lloc de llibreries, es podrà trobar la guia Ruta de tiendas de discos independientes (66 rpm), un volum amb tirada, únicament, de 500 còpies que fa inventari dels espais independents de venda de música que han sobreviscut a les diverses crisis i es mantenen obertes arreu de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia