cultura

Cultura

Llibreries de vell

Obren a Lleida llibreries de segona mà on la decoració bohèmia i l'encant donen una segona oportunitat als llibres que ja van ser llegits

La franquícia Re-Read va ser la precursora fa un any i mig i ja té 8.000 llibres a la venda, i ara acaba d'obrir les portes La Sabateria, al centre històric de Lleida, amb un miler de volums

El propietarité previst convertir Re-Read en un local on es pugui anar a llegir tranquil·lament

La moda de les llibreries de segona mà ha arribat a Lleida. Aquest Sant Jordi ha obert La Sabateria, al centre històric: un petit local moblat amb encant i on es troben a la venda prop d'un miler de llibres de segona mà de diferents gèneres i temàtiques. Fa un any i mig, va obrir una llibreria pionera, Re-Read, un local franquiciat que ja arriba als 8.000 exemplars a la venda situat al carrer Pi i Maragall, prop del cinema Funatic. En poc temps i amb una decoració moderna i funcional, ben lluny de les clàssiques llibreries de vell on l'encant és la pols i una certa decadència sàvia, Re-Read s'ha convertit en un punt habitual dels cercadors de tresors literaris a baix cost.

Re-Read, la pionera, la porta Xavi Tabarés. Aquest jove va quedar sense feina i ell i un amic que també havia quedat a l'atur van decidir durant una nit de copes que havien de muntar un negoci junts. Així ho van fer. Van apostar per algun tipus de franquícia i, d'entre totes les que van mirar, la de Re-Read (que té la seu a Barcelona i botigues franquiciades a diferents llocs de Catalunya i de l'Estat) va ser la que més els va convèncer.

I dit i fet. Van buscar un local ben situat, el van llogar, la franquícia els va decorar la botiga i els va instal·lar el sistema de compra i venda de llibres, i van obrir les portes. “No hi havia llavors cap negoci com aquest, no veníem exactament del món de llibre, més aviat del cinema, però m'he acabat convertint en un amant dels llibres”, explica.

En poc temps van aconseguir omplir els prestatges gràcies als llibres comprats als particulars. El funcionament d'aquesta llibreria és senzill: la llibreria compra llibres que li porti qualsevol ciutadà (han d'estar en bon estat, de tots els gèneres i en qualsevol idioma, editats a partir dels anys noranta, i no poden ser ni enciclopèdies, ni llibres de text, ni llibres antics, ni llibres que estiguin escrits o esgrogueïts) i paguen per cada llibre la mateixa quantitat, sigui quin sigui el llibre: 20 cèntims per cadascun. “A més de particulars, també ens ha vingut alguna biblioteca, quan han de renovar el seu catàleg i hi ha llibres que ja no volen.” Si algun particular vol desfer-se d'un gran volum de llibres, a partir de 200 els passen a buscar a domicili.

Un cop a la botiga, els llibres es venen sempre al mateix preu: un llibre, 3 euros; dos llibres, 5 euros; cinc llibres, 10 euros. Sigui quin sigui el llibre. El Jordi, un client, havia escollit ahir al matí un parell de llibres. “Hi vinc de tant en tant, els companys de la feina van a fer el cafè però jo a vegades aprofito per venir a fer un tomb a veure què hi trobo”, explica.

El propietari té previst convertir el local en un lloc on no només es comprin i es venguin llibres, sinó on es pugui anar a llegir tranquil·lament llibres sense necessitat de comprar-los. Un petita terrasseta amb un parell de cadires al pati interior del local sembla el lloc perfecte. “Tinc previst posar-hi també una cafetera i una nevereta amb refrescos, i que qui vulgui passar una estona fullejant un llibre, el compri després o no, ho pugui fer tranquil·lament”, indica.

La Sabateria és una altra llibreria de segona mà amb aquest ambient càlid i casual. Acaba d'obrir aquest mes d'abril i de moment té un dipòsit d'un miler de llibres i publicacions diverses. El regenta al carrer Lluís Besa, al centre històric de Lleida, Estefania Reñé, llibretera que havia treballat abans a la Caselles. L'esperit i l'atmosfera de La Sabateria són diferents de Re-Read i no es fan la competència directament. Els llibres no els aconsegueix de clients, sinó que es posa en contacte amb distribuïdores i editorials. No hi ha requisits per admetre llibres: entre la col·lecció podem trobar novetats de fa dos o tres anys, o bé llibres antics, de text, còmics, i tota mena de material llibreter de segona mà i que mereix mantenir-se amb vida lectora després que els seus usuaris primers la fessin servir. Amb una decoració vintage que inclou una antiga màquina d'escriure, prestatges i taules antigues i les parets nues del local, l'ambient modern i bohemi alhora dona al local l'esplendor i la bellesa de l'antic.

Tresors amagats
Les llibreries de vell amaguen tresors que alguns han deixat oblidats. Internet ha facilitat molt el contacte entre qui busca alguna cosa concreta i el venedor que l'ofereix, i moltes llibreries de vell han deixat els locals i s'han quedat de moment a la xarxa. En paral·lel, obren ara noves llibreries de segona mà que permeten al lector gaudir de la recerca casual entre els prestatges per descobrir a l'atzar aquell tresor inesperat. A Lleida ja n'han obert dues.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE