Patrimoni

patrimoni arquitectònic

Reñé inaugura les obres de millora del conjunt de Mur

El president de la Diputació de Lleida visita una actuació que ha millorat l'espai en imatge i seguretat

Coincidint amb el tradicional aplec de Mur, que se celebra anualment al voltant del castell de Mur, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va inaugurar diumenge les obres de contenció i restauració realitzades a l'entorn del conjunt monumental de Mur, format per la col·legiata de Santa Maria i el castell, al terme municipal de Castell de Mur. Les obres han consistit en la construcció de dos murs de contenció de 135 metres de llarg que consoliden i donen continuïtat a la cara nord de l'espai, una zona que històricament, i molt especialment en els últims anys, ha sofert moviments. Cal recordar que la paret de l'antic cementiri de la col·legiata, situat en aquesta zona, va cedir ara fa un any i mig

A banda de la construcció dels dos murs, s'ha fet neteja de vegetació i matolls i s'ha condicionat l'entorn del conjunt. Tal com ha explicat l'alcalde, Josep Maria Mullol, l'actuació s'ha fet, en primer lloc, per millorar la imatge dels edificis i, en segon lloc, per gaudir d'unes millors vistes a la Conca de Tremp, unes panoràmiques que, un cop feta la neteja, són “impressionants”, segons ha confessat Mullol. L'actuació ha estat finançada per un PUOSC de la Generalitat i per una aportació directa de la Diputació de Lleida de 25.000 euros.

El president de la Diputació va ser rebut per l'alcalde de Castell de Mur i el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, entre altres autoritats. Junts van fer una visita guiada al conjunt del castell i de la col·legiata i posteriorment van inaugurar les obres. Després de la tallada de la cinta van visitar les obres.

LA XIFRA

25.000
euros
ha aportat la Diputació de Lleida en la construcció dels dos murs de contenció del conjunt monumental.

Centre del comtat del Pallars Jussà

El conjunt de Mur està format pel castell i la canònica de Santa Maria de Mur, que es van convertir el segle XI en el centre del comtat del Pallars Jussà. El castell romànic, el millor conservat a Catalunya, permet descobrir la manera de viure en un comtat medieval envoltat de terres de frontera. La canònica és especialment coneguda per la història sobre l'arrencament de les pintures murals de l'absis, que avui són al Museu de Belles Arts de Boston.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA