Patrimoni

Polèmica per l'art de la Franja

'Sijena Sí' posa en marxa una recollida de firmes internacional per exigir el retorn de les obres a l'Aragó

La plataforma ciutadana 'Sijena Sí' començarà a partir d'aquest dijous una campanya de recollida de signatures a través de Change.org per demanar que es lliurin a l'Aragó les obres del Monestir de Santa Maria de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

La plataforma, de recent creació, va començar la seva activitat a principis de maig, en el decurs d'una presentació pública on ja va sumar les primeres adhesions d'institucions aragoneses i partits. El seu coordinador, Juan Yzuel, va dir aleshores que la voluntat d'aquesta plataforma és ser ''el Greenpeace de Sixena'' a l'hora de ''reclamar i exigir dignitat i justícia i el retorn dels béns espoliats del monestir''. La plataforma emmarca la campanya de recollida de firmes en l'àmbit internacional i es presentarà demà en el decurs d'un acte a Sariñena.

Durant la presentació de la plataforma 'Sijena Sí' a principis de mes al mateix municipi de Vilanova de Sixena, el seu coordinador, Juan Yzuel, va dir que un dels motius del naixement de la iniciativa és el de dir ''prou'' al fet que els poders executiu, legislatiu i judicial ''es passin la pilota'' sense resoldre el litigi sobre les obres d'art. En aquest sentit, la plataforma ha previst una sèrie d'accions en les propers mesos entre les quals es troben desplaçaments a Barcelona i Lleida o visites al MNAC per ''denunciar la situació''.

L'objectiu de tot plegat és ''convèncer la societat catalana que l'espoli no els beneficia en res'', va dir Yzuel. Per aquest motiu, des de la plataforma s'anima a la gent a ''preparar motxilles i autobusos per anar-hi unes quantes vegades fins que finalitzi el conflicte''. La voluntat és doncs la de manifestar-se a Barcelona i Lleida per demanar que es ''retorni el que ens han robat''.

La plataforma també té previst donar suport a les accions legals que hi ha actualment en marxa i exigir que es compleixin íntegrament les sentències que obliguen a la Generalitat a lliurar tant els 44 béns que hi ha al Museu de Lleida com les pintures murals de la sala capitular que hi ha al MNAC. Així mateix, també volen promoure un nou museu del Real Monestir de Sixena, millores a les infraestructures i senyalització i una visita integral del conjunt monumental amb guies especialitzats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA