Art

Municipal

La Diputació puja a un milió l'ajut al nou Museu Morera

El ple de la corporació provincial aprova destinar mig milió més de l'anunciat mitjançant un pla d'inversions municipals

Llum verd de la Paeria al projecte per rehabilitar l'antiga Audiència

La Diputació de Lleida va sorprendre tothom ahir en anunciar que finalment destinarà 1.010.000 euros a la nova seu del Museu d'Art de Lleida.

El president de l'ens provincial, Joan Reñé, va anunciar al ple de la institució que dins el pla extraordinari d'inversions locals, amb un fons de 20 milions d'euros en dos anys per a tots els municipis lleidatans, hi haurà una partida específica de 500.000 euros per a la capital i que aquests diners es destinaran al Museu Morera.

Així, aquesta aportació d'ajut directe es complementarà amb els ja anunciats 510.000 euros que en tres anys rebrà la Paeria per completar la nova pinacoteca lleidatana. El ple de la Diputació va aprovar per unanimitat aquest conveni amb la Paeria i que distribuirà la subvenció en tres anualitats. Els regidors de la Paeria i també diputats provincials, Sara Mestres (PSC), Núria Marín (ERC) i Dolors López (PP) van agrair el suport de la Diputació al projecte.

Per la seva banda, Joan Reñé va justificar la forta aposta per “la necessitat de dignificar les instal·lacions del museu” i per “la qualitat de la col·lecció”.

A partir d'aquesta col·laboració econòmica, el president de la Diputació i l'alcalde, Àngel Ros, negocien des de fa setmanes un segon acord pel qual l'ens provincial, potser mitjançant l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), entrarà a formar part del Museu d'Art de Lleida, la nova denominació del Morera. Reñé confirmava ahir les converses i va apuntar que estan analitzant quina és la millor fórmula administrativa per incorporar la institució. Tot apunta a la creació d'algun organisme en el qual l'ens provincial tingui un paper rellevant al seu patronat o en el consell de govern.

Joan Reñé va recordar que la institució ja havia format part de la pinacoteca en el seus inicis, ara fa un segle, i que, per tant, “la Diputació porta ADN del Museu”. Per això, el president de la Diputació va argumentar la seva implicació perquè “acabarà sent un referent cultural a tot el territori i perquè la corporació històricament ha format part d'aquest museu”.

Finançament garantit

El projecte del nou Museu d'Art de Lleida a l'edifici de l'antiga Audiència de la Rambla Ferran té un pressupost de 4,8 milions d'euros. Actualment, la Paeria ja té els compromisos aprovats o signats dels fons Feder de la UE, que aportaran 2 milions d'euros al projecte. El Departament de Cultura del govern també destinarà un milió en tres anys al Museu i, finalment, la Diputació un altre milió també en el període de tres anys.

Per tant, l'Ajuntament de Lleida haurà d'assumir els 800.000 euros restants, tot i que encara confia que pugui aconseguir més recursos a partir de l'1,5% cultural que concedeix el govern espanyol.

Edifici eficient

Per la seva banda, la comissió d'Urbanisme de la Paeria va aprovar el projecte executiu del Museu d'Art de Lleida amb els vots favorables del PSC, Ciutadans i la Crida-CUP. També les abstencions del PDeCAT, ERC i el PP i el vot contrari del Comú. El projecte, però, haurà de ser validat pel ple de divendres vinent.

La nova pinacoteca té un pressupost de 4,8 milions d'euros (surt a 900 euros per metre quadrat) i serà el primer equipament municipal amb la qualificació “A” d'eficiència energètica. El tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Fèlix Larrosa, va explicar que el termini d'execució de les obres és de 25 mesos. La previsió és posar a concurs les obres i iniciar-les aquest segon semestre.

El projecte del nou museu d'art pretén ajudar a revitalitzar la Rambla Ferran i també planteja una museografia flexible, modular i accessible. Tindrà tres sales d'exposicions, una sala d'actes polivalent, un espai d'acollida amb botiga a l'entrada, els magatzems de reserves, oficines i tallers i una terrassa a la coberta amb un mirador a la Seu Vella.

LES XIFRES

4,8
milions d'euros
és el cost de rehabilitar l'antiga Audiència com a Museu d'Art de Lleida.
25
mesos
és el termini d'execució de les obres per habilitar la nova seu de la pinacoteca.

Pla per distribuir 20 milions en dos anys als pobles

El ple de la Diputació de Lleida va aprovar per unanimitat el pla extraordinari d'inversions locals per al període 2017-2018, una iniciativa dotada amb un fons de 20 milions d'euros i que garanteix una subvenció de 65.000 euros de l'Ajuntament, complementada amb 25.000 euros si el municipi és capital de comarca. I les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) rebran també 10.000 euros.

El president de la Diputació va explicar que aquestes quantitats són per als exercicis d'enguany i el vinent i que la voluntat és la de respectar l'autonomia municipal i, per tant, serà cada ajuntament el que decidirà en què es gasta aquests ajuts. Han de ser, però, per a inversions i no per a despesa corrent.

Els 20 milions d'aquest fons sorgeixen d'un crèdit que la Diputació ha subscrit amb entitats financeres i que s'ha pogut fer després de diversos anys reduint el deute, uns 8 milions anuals, segons explicava Reñé. Per això, ara hi ha un índex d'endeutament del 36% i amb aquest crèdit creixerà per sobre del 40 milions, però lluny del màxim permès de 110, que obliga a fer plans de sanejament, com li passa a la Paeria.

D'altra banda, el plenari de la Diputació també va acordar adherir-se a l'associació espanyola de municipis de muntanya, va rubricar el conveni per fomentar els esports d'hiverns entre els escolars i, entre altres coses, es va aprovar per unanimitat la moció d'ERC per negociar amb els bancs i la Generalitat acords perquè hi hagi, almenys, caixers automàtics als pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia