cultura

numismàtica

llengua

L’IEC publica el primer glossari català de numismàtica

Conté 650 entrades de lèxic i 3.000 sobre les poblacions emissores, artistes i gravadors, mestres de seca, tresors i troballes

L’Institut d’Estudis Catalans ha publicat el ’Glossari català de numismàtica’, el primer diccionari català de numismàtica, obra de Miquel Crusafont.

El Glossari català de numismàtica és “un llibre dual que constitueix una atractiva galàxia de coneixements on s’interrelaciona un ric lèxic numismàtic amb les poblacions urbanes emissores de moneda i que esdevé una eina de consulta bàsica”. Així ho afirma Immaculada Socias, professora emèrita de la Universitat de Barcelona, en el pròleg de l’obra de Crusafont, que acaba de publicar la Societat Catalana de Numismàtica (SCEN), filial de l’IEC.

El glossari conté 650 entrades de lèxic i 3.000 entrades més sobre les poblacions emissores, artistes i gravadors, mestres de seca, tresors i troballes.

Una obra pionera

L’obra és el primer diccionari català de numismàtica, tot i que va més enllà de ser un simple repertori de paraules sobre l’estudi de la moneda amb les definicions respectives, atès que proporciona informació complementària que pot ser especialment útil per als numismàtics.

El llibre de Crusafont conté, d’una banda, 650 entrades, una per cada moneda, i cadascuna està contextualitzada històricament i relacionada amb fonts documentals primàries de l’època en què va ser encunyada i, d’altra banda, inclou unes altres tres mil entrades que aporten dades sobre les poblacions emissores de l’antiga Corona catalanoaragonesa i dels Països Catalans, incloent-hi països sobirans, artistes i gravadors, mestres de seca, tresors i troballes monetàries. El text està il·lustrat i s’hi han inclòs alguns elements de cartografia, com el complex mosaic de l’Occitània catalana.

El llibre de Crusafont abasta tres grans grups temàtics: el lèxic numismàtic, és a dir, els mots específics de l’ofici de la monederia i el vocabulari necessari per a l’estudi i la interpretació de la història de la moneda i la medalla; la història monetària de les poblacions catalanes els municipis que van encunyar o editar en algun moment monedes, bitllets, gitons o medalles, i quin tipus de peces van emetre i, finalment, temes complementaris de la història de la moneda, actors en la fabricació i el gravat, i institucions que han treballat o treballen en aquesta especialitat. A més, el text està il·lustrat i fa referència a poblacions o centres urbans de l’antiga Corona catalanoaragonesa i dels Països Catalans.

Miquel Crusafont, un referent en numismàtica

Doctor en història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctor enginyer industrial superior per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona, Miquel Crusafont i Sabater (Sabadell, 1942) ha rebut recentment la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Especialista en numismàtica medieval catalana, és considerat un dels numismàtics més importants del país. Crusafont és autor de més de tres-cents articles i de dinou llibres en el camp de la numismàtica, entre els quals destaquen Història de la moneda de la Guerra dels Segadors (Primera República Catalana), 1640-1652 (2001) i Catàleg general de la moneda catalana (2009). També és el director d’Acta Numismàtica, la revista de la SCEN, filial de l’IEC que presideix des del 1996.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen