Patrimoni

museus

Un nou Dalmau al MNAC

El museu ha adquirit una taula gòtica, finançada per la Fundació Palarq

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha comprat la taula Decapitació de Sant Baldiri, del pintor gòtic Lluís Dalmau, en la subhasta que va tenir lloc ahir a la sala Balclis de Barcelona. L’obra, datada el 1448, ha costat 125.000 euros, finançats íntegrament per la Fundació Palarq, entitat presidida per l’empresari farmacèutic Antonio Gallardo. L’empresari, dels laboratoris Almirall, ja va lliurar al MNAC l’any 2015 un grup d’obres medievals de la seva col·lecció en concepte de dació.

El Departament de Cultura de la Generalitat va representar el museu en la subhasta exercint el dret de tanteig, cosa que va permetre adquirir-la pel seu preu de sortida. Es dona la circumstància que aquesta important obra havia pertangut al conseller en cap de Barcelona Rafael Casanova (vegeu El Punt Avui del 19 de maig).

Lluís Dalmau és un dels pintors més importants del gòtic català, l’obra emblemàtica del qual és la Mare de Déu dels consellers, que també s’exposa al MNAC. D’origen valencià, el seu estil es va caracteritzar per la influència de la pintura flamenca.

Malgrat la importància de Dalmau dins del gòtic català, la llàstima és que es conserven escasses obres de l’artista: la Mare de Déu dels consellers i tres fragments del retaule central de l’església de Sant Boi de Llobregat, dedicat a Sant Baldiri. Un d’ells es troba a la mateixa església i els altres dos van ser localitzats per Francesc Ruiz a finals dels anys 90 en col·leccions privades: el que ara s’ha adquirit i l’altre que és a la col·lecció madrilenya Rudolf Gerstenmaier.

La subhasta en la qual es va vendre el Dalmau era la mateixa on constava una obra de Sixena, que va ser retirada fa uns dies per ordre del jutjat d’Osca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia