Música

Ballant amb llums

El japonès Daito Manabe presenta uns dispositius que permeten a l’espectador construir amb llum coreografies i crear formes geomètriques canviants en 3D

El grup de dansa ELEVEN PLAY ofereix un espectacle amb aquesta tecnologia

Phonosfere és una instal·lació que combina música i llum, però mai té una mateixa escenificació. Tot depèn dels amos de les esferes. No són les boles del drac però tenen també gran poders. Ho poden comprovar els visitants del Sònar. Si van a l’espai SònarPLANTA només els caldrà descalçar-se i prendre una de les 5 boles que es troben en un espai escènic i que contenen els enginys tecnològics dissenyats per l’estudi japonès d’art new mediaRhizomatics. Aquesta empresa, que busca la confluència de la creació amb la tecnologia, va ser fundada per Daito Manabe, que aquest dies participara en el Sònar en diversos actes.

Un cop amb l’esfera a les mans, els visitants podran modificar la sonoritat i crear projeccions lumíniques; es tracta, doncs, d’un muntatge totalment interactiu. Daito Manabe deia ahir que estava esperant veure com s’utilitzaria la seva creació al Sònar. “Estic convençut que em farà descobrir coses noves.”

La intencionalitat de Manabe en els seu treballs és sempre oferir estris de creació perquè es puguin anar desenvolupant en noves propostes. “El muntatge és viure l’experiència de la llum per convertir-la en objectes de tres dimensions”, va dir.

Ahir, al SonarPLANTA es va poder contemplar una primícia mundial consistent en un espectacle de dansa del grup japonès ELEVEN PLAY que va utilitzar la tecnologia de Rhizomatiks per crear unes sorprenents coreografies. Els nous dispositius, en aquest cas, els permetia ballar amb la seva ombra, que fins i tot s’independitzava del cos i es posava a ballar tota sola. Lucke Luke, l’home més ràpid que la seva ombra, se sorprendria d’aquest joc.

Aquesta proposta s’alternarà amb les sessions protagonitzades pel públic i es podrà veure tres cops cada dia: a les 14, 17 i 19,30 hores.

Manabe és compositor, programador, dissenyador i Dj. En aquest sentit, la presència al Sònar abastarà activitats diverses. Pujarà a dalt de l’escenari de SonarHall al costat de Nosaj Thing; presentarà un projecte de realitat augmentada a Realitis+D; i parlarà avui en una conferència sobre el seu estudi digital Rhizomatiks al costat del seu director associat Motoi Ishibashi.

A la recerca de nous llenguatges creatius

La instal·lació Phonosfere es presenta en l’apartat SonarPLANTA, que és la part del festival que connecta amb la investigació i experimentació de nous llenguatges creatius relacionats amb la tecnologia.

Aquesta és la quarta edició d’aquesta proposta. L’any passat és va presentar la impactant instal·lació Eartworks del duet britànic Semiconductor. En una pantalla gegantina es podia contemplar l’evolució geològica de la Terra. La peça va ser adquirida per la Fundació Sorigué, que és qui promou SonarPLANTA, que forma part del seu projecte Planta. La Fundació Sorigué neix del mecenatge del grup industrial lleidatà Sorigué, vinculat a les obres i els materials de construcció. Amb aquest patrocini es pretén explorar els punts de confluència de l’art amb l’arquitectura, el coneixement, la tecnologia i l’empresa. I per aquest motiu convida cada any un artista internacional que encaixi amb els seus plantejaments a participar en el Sònar.

Enguany, el multidisciplinari Daito Manabe, per la seva trajectòria d’indagar tecnològicament en propostes que després tinguin recorregut en altres creadors, ha estat el triat. Manabe també està especialment preocupat en l’aspecte empresarial dels projectes i intenta que la creació trobi canals de desenvolupament en el marc d’estructures que permetin viabilitat econòmica. Un plantejament necessari però que sempre ha incomodat els creadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia