Lletres

Cultura

El mestre de Roda de Ter

La població natal d’Emili Teixidor recorda la seva figura en el cinquè aniversari de la seva mort

En les intervencions es destaca l’escriptor com un “mestre de mestres”

Roda de Ter és un poble amb molts trets característics: una història mil·lenària, com ho demostra el jaciment arqueològic de l’Esquerda; figures destacades de la història de Catalunya, com Bac de Roda, i fins i tot peculiaritats urbanístiques recollides en dites populars, com aquella que diu “Roda de Ter, pont sobre pont i una església a cada cap”. Ahir la població va tornar a ser un punt d’atenció de la cultura catalana, i és que en un acte al Teatre Eliseu es va recordar la figura de l’escriptor rodenc Emili Teixidor (1932-2012) just en el dia del cinquè aniversari de la seva mort: “Roda és terra de lletres i ho hem de reivindicar amb orgull”, va remarcar l’alcalde, Albert Serra, en l’inici del recordatori fent referència a Teixidor, Martí i Pol i una llarga llista de rodencs lletraferits.

La trobada va reunir un centenar de persones, entre les quals hi havia familiars, amics i coneguts de Teixidor. A dalt de l’escenari, personalitats com la productora cinematogràfica Isona Passola, els escriptors Miquel Obiols i Antoni Pladevall, el periodista Antoni Bassas i l’alcalde, Albert Serra, i el conseller de Cultura, Santi Vila, van dibuixar el seu record d’Emili Teixidor, però tots ells en van destacar una idea verbalitzada amb encert per Bassas: “Era un mestre de mestres. Un mestre en totes les accepcions de la paraula: mestre de professió, mestre que fa un mestratge, mestre com a referent, etc.”

El record més personal el va tenir Miquel Obiols, amic de joventut al poble amb qui Teixidor va viure mil batalletes i el desenvolupament professional i vital: “Sé que soc qui soc per culpa seva”, va deixar anar jugant amb les paraules. Una manera de jugar, la de Teixidor, que va desgranar el professor i escriptor Antoni Pladevall repassant diversos elements narratius i lèxics característics de l’autor rodenc fent apunts d’obres com Sic trànsit Glòria Swanson: “És l’univers de Teixidor concentrat en un llibre”, va explicar.

En el torn d’Isona Passola, es va recordar el salt del món local al reconeixement mundial de Teixidor a través de la pel·lícula Pa negre: “M’alegro d’haver fet aquesta pel·lícula perquè el va fer molt feliç”, va destacar la productora, guionista i directora de cine.

Abans de l’actuació musical de Manu Guix –exalumne d’Emili Teixidor– que va cloure l’acte, el conseller Santi Vila va fer una recomanació: “Tornem a llegir la seva obra, perquè és ben actual i ens permetrà conèixer els somnis i les penes que van viure els nostres ancestres.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia