cultura

Cultura

L’artista desconegut

Una exposició recupera la memòria del pintor i escultor arenyenc Joan Barrera quaranta anys després de l’última exposició

A Sinera s’hi visitaran algunes de les làpides que va fer

L’artista va destacaren les tècniques del carbó i les sanguines, amb un traç dinàmic

Una simple signatura o unes inicials d’una J i una B intercalades i gravades sobre alguns nínxols de Sinera deixen constància de l’obra que va desenvolupar com a marbrista l’arenyenc Joan Barrera. L’artista és del tot desconegut, i durant aquests dies se’l vol redescobrir i donar a conèixer de manera propera als vilatans amb l’exposició Recordant Joan Barrera (1872-1961) L’home, l’artista i el mestre. La mostra vol ser un homenatge a la seva figura i donar a conèixer el seu llegat artístic. Les arenyenques Montse Llavina, Núria Serra i Montse Viader s’han encarregat de fer-ne el procés de recerca recollint-ne el màxim d’obra, incloent-hi les cessions de particulars, per mostrar dibuixos, quadres i escultures reunits a la sala petita del Centre Cultural Calisay.

“Va ser un gran desconegut, sense valorar prou la seva obra i massa temps mantingut en l’oblit” reivindica Núria Serra, satisfeta del reconeixement que coincideix amb els 40 anys de l’última exposició que se li va fer, el 1977. “Recuperem el senyor Barrera, que molts recorden com el mestre i del qual van sorgir arquitectes destacats, i l’acostem a tothom”, explica Serra.

L’exposició es podrà visitar fins al 30 de juliol al Calisay, conté la totalitat de l’obra trobada i mostra una selecció de les tècniques que l’artista va fer servir. Barrera va destacar dibuixant amb el carbó, sanguines i ceres, fent apunts amb un traç dinàmic i expressiu, amb un aire que recorda l’obra d’artistes com Nonell i Casas. Tot i treballar i formar-se a l’Escola de la Llotja de Barcelona, va tornar al seu poble per dedicar-se a fer de marbrista, dibuixant i escultor. Núria Serra recorda que van ser els seus amics amb qui es trobava per fer tertúlies els qui el van engrescar a obrir un taller i a començar a fer de mestre. Ho recorda en el seu llibre Gent d’Arenys, l’arenyenc Pere Nogueras, gran amic i alumne seu, que reconeix que va ser un “sembrador d’art i un poeta del dibuix” alhora que es lamenta que “Arenys el tenia... i no ho sabia”.

Els arenyencs podran seguir els racons més propers de l’artista amb Ramon Verdaguer durant la visita guiada que farà l’últim dia de l’exposició. Sortint del Calisay, es farà parada a la casa originària on va viure, al carrer de l’Església, i s’anirà fins a la platja Cassà, on va existir el taller de marbrista on feia les làpides mortuòries. La visita s’acabarà al cementiri de Sinera, on es poden contemplar molts treballs que decoren amb marbre panteons i nínxols que encarregaven les famílies més benestants. Barrera no va treballar només al seu poble, ja que va ser valorat arreu, i part de la seva obra està repartida per cementiris de la comarca. A Badalona, hi ha un bust d’Anselm Clavé que amplia la seva obra d’escultor.

Tots els continguts de l’exposició i d’altres obres que s’han fotografiat de l’artista es poden consultar al web Joanbarrera.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia