Patrimoni

Cultura

Una església infravalorada

L’Associació d’Amics de Sant Pau de Riu-sec de Sabadell reclama que es posi en valor el temple romànic i s’hi inverteixi

Argumenten que s’està treballant en un pla director i revisant el patrimoni a tota la ciutat

A la zona de Sant Pauhi ha un gran jaciment arqueològic en què es treballa amb alumnes de la UAB

Francina Carenas, la presidenta d’Amics de Sant Pau de Riu-sec, té molt clar que cal mantenir i donar vida al conjunt arquitectònic situat al sud de la ciutat, al costat de la zona comercial coneguda perquè hi ha un Ikea. “És molt antiga i valuosa i no té el tracte que es mereix”, afirma, després d’explicar que a Sabadell s’ha de fer una aposta pel patrimoni. Puntualitza que l’església romànica no està abandonada, però sí que requereix més atenció perquè no s’acabi degradant. De propietat municipal, està reconeguda com a bé d’interès local. Ara per ara, està envoltada per una tanca que, segons Carenas, no impedeix que es cometin actes vandàlics a l’interior. En estar propera a la zona comercial, ja ha patit diverses destrosses. L’entitat, que va néixer l’any 2015, celebra un aplec en el que col·laboren, segons Carenas, una quarantena d’entitats i que pretén donar a conèixer a la ciutadania de Sabadell la singularitat d’un recinte que roman tancat bona part de l’any i que, a més, el conjunt romànic té importants restes arqueològiques.

Aquest juny, gràcies al conveni de col·laboració existent des de l’any 2010 amb la Universitat Autonòma de Barcelona (UAB) i amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, s’han fet excavacions a la zona nord amb la participació de deu alumnes en pràctiques de grau d’arqueologia. I és que l’església es troba enmig d’un gran jaciment en què s’han localitzat assentaments humans des de l’època romana fins als nostres dies.

“Existeix un pla director de l’any 2009 que no s’ha desenvolupat”, lamenta la presidenta, que demana a l’executiu quadripartit que situï Sant Pau de Riu-sec entre les prioritats pel que fa al patrimoni a la ciutat. “Si no es vetlla per Sant Pau, desapareixerà”, hi afegeix. Des del consistori, el tinent d’alcalde i responsable de Patrimoni Maties Serracant reconeix el valor arqueològic i patrimonial del conjunt i apunta que s’ha de tornar a elaborar un pla director conjuntament amb la universitat i amb Cultura per ajustar-lo a les necessitats actuals.

El regidor apunta que, en l’àmbit de ciutat, s’està revisant el patrimoni de Sabadell. “Cal fer una mirada global i, per això, hem encarregat un nou pla de patrimoni que no només identifiqui els elements amb valor, sinó que també plantegi la gestió i els usos i, per tant, els projectes que poden donar vida als espais”, afirma Serracant. I hi afegeix: “La gent ha de ser conscient que fa molts anys que hi ha poca inversió i que s’ha d’anar primer a les urgències.” Al costat de l’església i rectoria de Sant Pau, es troba la masia de Can Borrell, que es citada com a mas Puig ja en el segle XVI. L’espai es troba en una situació molt delicada i caldria també invertir-hi per recuperar-lo.

En l’àmbit de patrimoni, el consistori firmarà un conveni per recuperar el castell de Can Feu. A banda, ha fet una crida als propietaris de l’antiga fàbrica Artèxtil per buscar un projecte comú perquè preservar el patrimoni de la ciutat. En el cas de l’Artèxtil, hi ha una part protegida que no es pot enderrocar, però també un projecte per fer-hi pisos a la part que no ho estava.

Pla de patrimoni
L’Ajuntament de Sabadell ha encarregat un nou pla de patrimoni que no només identifiqui els elements amb valor sinó que també plantegi la gestió i els usos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia