cultura

còmics

Els còmics d’Orn i Ornis fan el salt digital amb una aplicació

L’autor, Quim Bou, ha traslladat les aventures de dos del seus personatges més populars a una app de creació pròpia que es troba en el sistema IOS i n’oferirà de noves

Ja ho deia aquell, que els temps canvien. La tecnologia fa anys que ha transformat la indústria i el món dels còmics no se n’ha escapat. En aquesta era de transició, més llarga del que molts es pensaven fa uns anys, hi ha noves generacions íntegrament digitals que no volen saber res del paper. I en aquest àmbit tecnològic, dispositius mòbils com ara l’iPhone i, sobretot, l’iPad són els seus principals aliats per gaudir de les novel·les gràfiques al nivell de qualitat més exigent.

Actualment, existeixen multitud d’aplicacions i eines per als lectors de còmics i hi ha fins i tot autors que n’impulsen les seves. Aquest és el cas de Quim Bou (Vidreres, 1971), un dels dibuixants de còmics més prestigiosos del país, que ha posat en marxa una app pròpia a què ha traslladat les aventures fantàstiques de dos dels seus personatges més populars: l’Orn i l’Ornis.

Creada per a la plataforma IOS i disponible en màxima qualitat –accessible amb iPad Pro i tot–, OrnIs Comic conté tots els còmics dr l’Orn (fins a set títols publicats i amb el projecte de publicar-ne cinc més) i de l’Ornis (el primer àlbum gratuït, més tres d’inèdits, de què un recopilatori de les pàgines publicades a Cavall Fort). Un dels trets diferencials de l’aplicació és que està disponible en quatre idiomes: català, castellà, francès i anglès, que es poden anar alternant en qualsevol moment de la visualització. Cada àlbum es pot descarregar per tan sols 99 cèntims. OrnIs Comic es pot aconseguir a l’App Store i a www.quimbou.com . Els creadors són l’estudi Sixtemia, amb disseny de José Arnau i música original d’Emma Pomerola.

Adaptat a la tecnologia

Quim Bou, que fa anys viu a Cornellà del Terri, al Pla de l’Estany, manifesta sentir-se molt satisfet d’aquest pas endavant en la seva carrera i declara: “Internet ha facilitat molt la feina de gent com jo, fent que puguem treballar a casa i ja no ens hàgim de desplaçar o anar a viure a Barcelona. Ara, treballo les meves hores davant la taula de dibuix o de l’ordinador i puc gaudir de viure en un poble que és tan a prop de l’Alta Garrotxa i el Pirineu, on sovint vaig a fer excursions.”

Orn i Ornis

A Quim Bou quan se li pregunta per l’Orn i l’Ornis se li encenen els ulls com si parlés dels seus fills. Defineix l’Orn com “un aventurer, un rodamón i bona persona, a qui, malauradament, no tot li surt bé ni com ell voldria” i l’Ornis com “un nen de poble fantasiós, amb el cap ple de pardals i un pèl atabalat”: “M’hi sento una mica reflectit”, confessa. En realitat, però, com bé matisa, el verdader protagonista de les seves històries “és el viatge”, en un format d’aventures que remet a Tintin i a una contemplació de la vida del mestre Taniguchi. Quant a l’Ornis, Bou tampoc no amaga la seva font d’inspiració: “El meu referent és Calvin & Hobbes i tot allò que m’expliquen els meus nebots bessons o fills d’amics meus, que barrejo amb coses que recordo de quan era petit.”

L’Ornis, que va néixer a la revista Cavall Fort, és el resultat d’una versió més infantil de l’Orn, amb un humor més blanc, ja que està dirigida a un perfil de lector més jove. Ara, reconeix, l’Ornis fa una competència aferrissada al seu germà gran.

En la seva família il·lustrada, no tot rau només en aquests dos personatges. Sense anar més lluny, Bou continua il·lustrant les aventures per la volta al món d’El drac Pasqual d’edicions El Pirata, escrites per Max Olivetti, ara fent les Amèriques. I està completant l’encàrrec d’il·lustrar la història de les illes Balears, Balears abans i ara, de 13 volums. Ara, centrat en el volum de Jaume I, es tracta d’un format didàctic que utilitza la potència del còmic per fer més atractiva la història. Imatges que valen més que mil paraules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda