cultura

festival musical

La gran escola del musical

L’Escola de Música Moderna, El Galliner i Nou Espiral fan un programa formatiu conjunt de musicals

‘A bit of Broadway’ s’estrenarà el 2018

“Volem que els cantants siguin també músics, ballarins i actors”

L’Escola de Música Moderna de Girona ( EMMG ), en col·laboració amb el centre de formació teatral El Galliner i l’escola de dansa Nou Espiral de Salt, ha posat en marxa aquest curs la segona edició del seu programa formatiu conjunt dedicat al teatre musical. Un total de 21 nois i noies que tenen entre 12 i 19 anys participen en aquest programa educatiu professionalitzador, de dos cursos de durada, durant el qual s’està preparant un musical titulat A bit of Broadway, que es vol estrenar a principi del 2018 amb una gira per teatres i auditoris de les comarques gironines, enfocada sobretot a grups escolars de les mateixes edats que els intèrprets i també al públic familiar en general.

Un programa exigent

“Aquest és el programa formatiu de musicals més exigent que s’ha fet mai a les comarques gironines”, afirma David Coll, director de l’EMMG. Destinat a alumnes de cant que van haver de superar un càsting força rigorós –amb una prova de veu, la interpretació d’una peça de lliure elecció i una entrevista personal–, aquest taller de musicals ha tingut lloc durant tot el curs a les aules d’El Galliner, cada divendres de dos quarts de cinc de la tarda a tres quarts de nou del vespre, amb Montserrat Cristau com a coordinadora del programa i professora de veu; Paloma Solanas com a professora de dansa, i Júlia Mora com a professora de teatre i també directora de l’espectacle. Aquest primer curs es va tancar a final de juny amb una estada intensiva que va durar tota una setmana, amb dos assajos generals i altres preparatius al centre d’arts escèniques El Canal de Salt, i els alumnes intèrprets concentrats la resta de la jornada a la casa de colònies de Can Caballé, a Estanyol.

A més dels tres centres d’ensenyaments artístics ja esmentats, també participen en el projecte alumnes de l’Escola de Realització Audiovisual i Multimèdia (ERAM) –enregistrament videogràfic i fotografia de l’espectacle i tot el procés creatiu–, l’escola de costura i patronatge Qstura –vestuari– i l’institut Narcís Xifra, a través de les seves professores Natàlia Donato (maquillatge) i Carme Bautista (perruqueria), que han ensenyat els alumnes a ser autosuficients en les seves respectives àrees. “El nostre objectiu és que no només cantin bé, sinó que també siguin músics, ballarins i actors, que siguin capaços de llegir partitures i, a més, es maquillin, es vesteixin i puguin moure l’attrezzo si és necessari”, diu Cristau. “Vam començar amb un grup molt heterogeni, en el qual hi havia gent que no havia fet mai teatre o que no havia cantat mai en un escenari, i en aquest primer curs hem intentat homogeneïtzar el grup, que ara mateix ja sona superafinat”, hi afegeix.

A bit of Broadway, el segon espectacle que es prepara dins d’aquest programa formatiu després d’On blue (2016), inclou fins i tot una orquestra que interpretarà en directe un repertori format per grans clàssics indiscutibles de l’època daurada del musical. Aquesta orquestra, de formació variable i estructura de big band reforçada amb cordes, inclourà entre 25 i 30 músics, procedents tant de l’Escola de Música Moderna de Girona com del Conservatori de Perpinyà. “Volem que aquest programa sigui un bon planter per a l’escena del teatre musical professional del país”, remarca el director de l’EMMG, que té el suport en aquest projecte formatiu dels ajuntaments de Salt i Girona, el consorci del centre d’arts escèniques El Canal, la Casa de la Música del Gironès i la Diputació de Girona.

LES XIFRES

21
nois i noies
de 12 a 19 anys participen en aquest programa formatiu professionalitzador dedicat al musical.
2
cursos és la durada d’aquest programa, amb tres hores i mitja de formació cada divendres.
70
minuts dura aproximadament l’espectacle ‘A bit of Broadway’, “a un ritme trepidant”, segons David Coll.
25-30
músics formen l’orquestra de l’espectacle, amb una formació variable de ‘big band’ amb cordes.

Sondheim, Bernstein i altres clàssics del gènere

X.C

Si On blue, el primer espectacle sorgit d’aquest projecte pedagògic –estrenat el 5 de març del 2016 al Teatre Municipal, dins del Black Music Festival–, posava en escena el tram històric que anava de les percussions africanes i els cants dels esclaus fins als primers grans musicals dels anys quaranta del segle XX, A bit o Broadway continua aquesta seqüència històrica endinsant-se en l’època daurada del gènere musical, la de Sondheim, Bernstein i altres grans compositors i lletristes, fins ben entrats els anys seixanta.

El prestigiós dramaturg Joan Maria Segura, que té també experiència en l’àmbit pedagògic, ha escrit aquesta obra dirigida per Júlia Mora en un procés de “cocreació” amb els alumnes, que hi han aportat moltes idees. L’equip tècnic es completa amb Àngel Puertas (disseny de llums), Pablo Paz (escenografia) i Albert Cortada, professor de l’escola Etecam (disseny de so).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen