Societat

religió

Santa Maria de Mataró cobrarà entrada per visitar els Dolors

La basílica i l’Arquebisbat de Barcelona acorden crear una entitat que serveixi per gestionar el ric patrimoni cultural del temple

El preu serà de 8 euros i l’Ajuntament reclama que els veïns hi puguin accedir de franc

La basílica de Santa Maria de Mataró farà pagar entrada per veure la tan preuada capella dels Dolors, considerada una de les joies imprescindibles del barroc català. Un conjunt arquitectònic i pictòric que recentment ha estat restaurat i millorat perquè llueixi tal com va ser concebut al segle XVIII per l’artista Antoni Viladomat. Tot i que encara no s’ha fixat oficialment, es vol que el preu de les visites sigui de 8 euros i començar a aplicar-ho de forma imminent. Aquests diners han de revertir en el manteniment, la conservació i la millora de la difusió de la capella amb material didàctic nou o la renovació de l’espai web, entre altres recursos. Tot i que des de la parròquia mataronina es vol desvincular una cosa de l’altra, ahir, mitja hora abans de la tradicional missa de les Santes, el bisbe auxiliar i vicari general de l’Arquebisbat de Barcelona, Sebastià Taltavull, i el rector de Santa Maria, Segimon Garcia, van signar un conveni per constituir una nova entitat que servirà per gestionar precisament el ric patrimoni cultural del temple.

A efectes operatius, l’administració del dia a dia d’aquest nou organisme anirà a càrrec d’una comissió mixta constituïda per representants d’ambdues institucions religioses, titulars d’altra banda de tots els béns que té la basílica, entre els quals destaca per sobre de tot el conjunt dels Dolors. Segimon Garcia va explicar que fins ara l’Església era la que es feia càrrec de tot aquest patrimoni i que la intenció és implicar-hi també el Bisbat per sumar-hi esforços. “Tots som conscients que l’hem de cuidar i que és molt valuós per a la ciutat”, va afegir-hi el rector.

Les que de moment s’han deixat de banda són les administracions públiques, una decisió que ha agafat per sorpresa l’Ajuntament de Mataró, que considera que també hi haurien de ser presents ja que fa temps que hi han apostat fort per convertir Santa Maria i la capella dels Dolors en un atractiu turístic amb l’organització de visites guiades i l’esforç econòmic de promocionar-ho arreu. Tot i que des de la parròquia insisteixen que la relació amb el consistori és “excel·lent” i que es treballa “braç a braç” per donar a conèixer aquest bé, admeten també que l’acord firmat ha de servir per enfortir el valor patrimonial de la basílica i projectar-lo encara més de portes enfora. La regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén (CiU), va lamentar que no se’ls hagi convidat i reclama que, com a mínim, aquests 8 euros que volen fer pagar als visitants no s’apliquin als mataronins. “Esperem que els veïns de la ciutat hi puguin accedir gratuïtament o a un preu simbòlic molt reduït”, va assenyalar l’edil, que reconeix l’alt interès de la capella ja que durant les darreres jornades de portes obertes les places es van exhaurir molt ràpidament.

LA XIFRA

8
euros
és el preu que vol cobrar la basílica de Santa Maria per visitar la capella dels Dolors.

LES FRASES

Tots som conscients que hem de cuidar un patrimoni que és molt valuós per a Mataró
Segimon Garcia
rector de santa maria
Volem que els veïns puguin entrar de forma gratuïta o a un preu molt reduït
Dolors Guillén
regidora de promoció econòmica

La missa, protagonista de la diada de les santes patrones de la ciutat

La missa de les Santes va ser ahir un dels punts àlgids i més genuïns del ritual de la diada de les patrones de Mataró: santa Juliana i santa Semproniana. Un matí en què la ciutat es vesteix de gala per honorar les màrtirs i escoltar la gran peça musical que es va estrenar fa 170 anys i que va ser composta pel mataroní mossèn Manuel Blanch. El director de l’orquestra i el cor d’aquest any va ser el músic Lluís Carné. Com ja va fer l’any passat, l’encarregat d’oficiar l’acte va ser el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, que va centrar l’homilia a denunciar la persecució que viuen moltes comunitats cristianes d’arreu del món. Però la festa va continuar i aquest cop al carrer, en una plaça de nou atapeïda de gent. Un cop acabat l’ofici, les relíquies de les santes van sortir pel fossar Xic fins a l’entrada de l’església. Una petita processó que va acabar amb el pilar que va aixecar la colla castellera dels Capgrossos i el ball cerimoniós de l’àliga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia