Cinema

L’audiovisual demana suport

La indústria protesta, en una carta, per la supressió de la taxa digital per part del Tribunal Constitucional

Una reivindicació de justícia feta sota un sol de justícia: els representants del sector audiovisual català van presentar ahir una carta oberta al Parlament amb motiu de l’anul·lació per part del Tribunal Constitucional del cànon digital que la Generalitat cobrava a les operadores d’internet. Amb aquest acte, la indústria donava suport als representants polítics i també demanava el compromís d’aquests en la defensa de la cultura audiovisual.

L’actor Abel Folk i la directora Carla Simón (Estiu 1993) van llegir el document abans d’entregar-lo al president Carles Puigdemont i al vicepresident Oriol Junqueras, al conseller de Cultura, Lluís Puig, i a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La carta –signada per l’Acadèmia del Cinema i associacions d’actors, directors, productors i exhibidors, entre d’altres– recorda que “la taxa a les operadores de telecomunicacions va ser una iniciativa conjunta del sector, del govern i dels nostres representants polítics” que es va “aprovar al Parlament sense cap vot en contra” i que ha recaptat 33 milions d’euros. També demana als governants que “es comprometin a crear el més aviat possible una nova llei”.

Per Raimon Masllorens, president de PROA (Productors Audiovisuals Federats), la taxa estava “molt ben dissenyada, estava calcada de la que hi ha a d’altres països. Les productores ja havíem fet els nostres projectes comptant amb aquests diners”.

Projectes en perill

El productor Lluís Miñarro explica a El Punt Avui que “a Catalunya havíem aconseguit una mesura per donar suport a l’audiovisual que haurien pogut reproduir a tot l’Estat, però, com tota mesura que ve de Catalunya, ha estat tombada. La supressió de la taxa posa en entredit la continuïtat de molts projectes”. En termes semblants s’extressen el fundador de Filmin Juan Carlos Tous –“la taxa era una idea genial i un model a exportar”– i el director Carles Bosch: “Un cop més, una cosa en la qual Catalunya és pionera és vista com a negativa.”

Marcel Barrena, director de 100 metros, considera la decisió del TC com a “molt injusta perquè ningú s’havia queixat i la taxa ha donat al cinema català els seus millors anys, només cal veure les pel·lícules que van competir en la darrera edició dels premis Gaudí”. I, per la seva banda. Carlos R. Ríos –distribuïdor i director del festival D’A– diu que “des d’abans de la taxa jo ja deia que el fet que les operadores oferissin continguts audiovisuals gratuïts estava fent molt mal, i això ha estat passant durant deu anys. Ara, el govern no es pot amagar darrere la taxa per no assumir la seva responsabilitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen