Música

Música

Sopa de Cabra crea a Girona el festival La Nit dels Sopa

Serà anual i la primera edició tindrà lloc el 9 de desembre al pavelló de Fontajau, com a cloenda de Temporada Alta

També hi actuaran M Clan i Adrià Puntí

Les entrades es posaran a la venda avui a les 10 del matí

Sopa de Cabra tancarà la seva gira actual a la seva ciutat, Girona, el dissabte 9 de desembre, al pavelló de Fontajau, però no serà només un concert del grup: serà també la primera edició d’un nou festival anual titulat La Nit dels Sopa, en el qual la banda gironina actuarà sempre, independentment de si aquell any té o no disc nou o gira en funcionament, i a més convidarà altres “bandes amigues i coetànies a les quals el grup vol mostrar el seu respecte”, segons el comunicat que va anunciar ahir aquest nou festival que, en la seva primera convocatòria, tindrà com a artistes convidats Adrià Puntí i el grup murcià M Clan. A més, el concert del dia 9 de desembre a Fontajau servirà també per cloure el festival Temporada Alta 2017. Les entrades per a La Nit dels Sopa es posaran a la venda avui, a les 10 del matí, als webs oficials de Temporada Alta i de Sopa de Cabra . Les entrades costen 30 euros.

“Aquesta primera edició de La Nit dels Sopa coincideix amb l’adeu dels escenaris dels Sopa de Cabra. Un concert que tancarà una de les etapes de més èxit de la banda. Posteriorment, el grup es prendrà un temps indefinit per preparar noves cançons”, s’afirma també en l’esmentat comunicat. La Nit dels Sopa es presenta com “un festival que vol recollir l’esperit del grup any rere any, fixant una cita anual per a tots els soperus”.

Avui a Mallorca

Sopa de Cabra està oferint en aquests moments els últims concerts d’una gira d’estiu, en recintes de capacitat mitjana, que el 14 d’agost passarà per l’escenari de Sa Conca del 46è Festival de Música de Cadaqués, que comença avui. El grup gironí també actuarà aquesta nit a Sineu (Mallorca) i tornarà a les illes el 18 d’agost, per tocar a Es Claustre de Maó (Menorca). El 19 d’agost Sopa de Cabra oferirà l’últim concert d’aquest estiu, a la festa major de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà. Divendres passat, el grup va protagonitzar un gran ple en el seu concert a l’àgora grega de les ruïnes d’Empúries, dins del festival Portalblau.

El 6 de novembre del 2015, Sopa de Cabra va publicar el disc Cercles (RGB Suports), el primer amb cançons inèdites des de Plou i fa sol (Música Global, 2001). Ja abans el grup havia fet els primers passos d’una tornada a l’activitat, que fins ara ha comportat tres anys molt intensos: el 28 de març del 2015 va actuar en un concert sorpresa al terrat de l’oficina de turisme de la Rambla de Girona per inaugurar el festival Strenes, i el 18 de juliol va iniciar, al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, una gira titulada 3, 2, 1..., amb un gran muntatge audiovisual. Posteriorment, ja amb el nou disc publicat, el grup va obrir l’any 2016, el del 30è aniversari del grup, actuant el 17 de gener al Gran Teatre del Liceu, dins del festival Suite.

El 22 d’abril del 2016, Sopa de Cabra va presentar Cercles a l’Auditori de Girona, com a part de la programació del festival Strenes.

Les celebracions de l’aniversari del grup van incloure també la minigira 30 anys, 3 ciutats, amb la seva primera actuació a Londres, el 14 d’octubre passat; un altre concert a la sala Joy Eslava de Madrid, el 27 d’octubre, i dos concerts a Barcelona, a Razzmatazz i a l’Auditori, el 21 d’octubre i el 4 de desembre respectivament.

Sopa de Cabra està format actualment pels històrics Gerard Quintana (veu), Josep Thió (guitarra), Cuco Lisicic (baix), Pep Bosch (bateria) i Peck Soler (guitarra), més Ricard Sohn (teclats) i Valen Nieto, coproductor de Cercles, que reforça sovint el grup en directe amb guitarra, percussions, etc.

Si en algun moment va semblar que aquest segon retorn de Sopa de Cabra, després dels tres Sant Jordis i la gira del 2011, era una altra aventura limitada en el temps, l’anunci que el grup començarà aviat a preparar noves cançons –com les llançaran s’ha de veure– i la posada en marxa d’aquest nou festival fan preveure que hi haurà Sopa per una bona temporada.

ELS TRES COMIATS DELS SOPA A GIRONA

3-11-2001
La Copa es va omplir com poques vegades per a un comiat que semblava definitiu, ja sense en Ninyín.
1-10-2011
Fontajau va ser escenari de dos concerts –el primer, el dia anterior– per cloure a casa la primera reaparició.
9-12-2017
El pavelló de Fontajau tornarà a ser el lloc triat pel grup per tancar una etapa i, ara, iniciar un nou projecte.

Puntí i M Clan, vells amics i companys de viatge

X.C

El divendres 27 d’abril del 1990, Sopa de Cabra va presentar a Girona el seu segon disc, La roda, amb un concert a les antigues casernes, en el qual va tenir com a teloner Umpah-Pah, que tot just el dia anterior havia fet la seva “presentació pública” en una festa universitària a la Devesa, juntament amb la Salseta i Sui Generis. Des d’aquell moment va haver-hi un cert paral·lelisme en les trajectòries de Sopa de Cabra i Umpah-Pah, que van compartir discogràfiques –primer Salseta Discos, després la multinacional BMG-Ariola– i també van intentar l’aventura de cantar en castellà. També els seus respectius cantants, Gerard Quintana i Adrià Puntí, han fet carrera en solitari.

El vincle entre Sopa de Cabra i M Clan no és tan evident, tot i que hi ha connexions estilístiques força clares entre tots dos grups, que comparteixen la passió pel rock clàssic. De fet, M Clan va estar a punt de participar en el disc d’homenatge a Sopa de Cabra, Podré tornar enrere (2006), i s’hi podrien afegir un parell de casualitats: M Clan va actuar a les barraques de les Fires de Girona el mateix any que Sopa de Cabra hi va protagonitzar el seu multitudinari concert de comiat, el 3 de novembre del 2001, i a més el grup murcià té un disc titulat... Sopa fría (2004). Carlos Tarque (veu) i Ricardo Ruipérez (guitarra) són la columna vertebral del grup, fundat el 1993 –l’any de Mundo infierno dels Sopa–, que ha tingut èxits com ara Carolina i Llamando a la Tierra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona