cultura

Cultura

Mor als 89 anys Ramon Boixadós, president de la Fundació Gala-Salvador Dalí

La projecció internacional de la institució i la defensa del llegat de l’artista van marcar la seva etapa

El president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Ramon Boixadós, ha mort aquest dissabte als 89 anys. Nascut a Figueres el 31 de desembre de 1927, va assumir la presidència de la fundació el 1991, amb els objectius de convertir-la en “una institució de referència a nivell mundial” i de defensar el “llegat d’un artista universal”, segons un comunicat de la fundació.

Durant el seu mandat es va donar impuls als tres museus del Triangle Dalinià -Figueres, Portlligat i Púbol- i es va portar a terme un “ambiciós programa d’exposicions internacionals”. Abans de presidir la fundació Boixadós va ser president de Renfe (1983-1985) i va ser coordinador general de les obres olímpiques de Barcelona 92.

Segons la fundació, sota el seu mandat, la institució ha contribuït al món artístic i intel·lectual a través de l’estudi i la investigació de l’obra de Salvador Dalí, i en conjunt amb el desenvolupament dels tres museus coneguts com a Triangle Dalinià i un “extens programa d’exposicions internacionals”, ha fet arribar el llegat de l’artista a un públic més ampli i universal.

Durant els 26 anys de presidència, Boixadós ha convertit la Fundació en una institució “referencial a nivell mundial” pel que fa la gestió i defensa del llegat de Dalí, i l’ha consolidat com un actor socioeconòmic pel seu entorn.

Boixadós era doctor enginyer industrial i havia exercit la docència a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Madrid, entre 1973 i 1984. A la seva trajectòria professional destaca la presidència d’empreses com Exel (Iberia) Grupo, S.L., Ibermutuamur i Cálculo y Tratamiento de la Información, S.A. També va ser conseller delegat de Vila Olímpica S.A. del 1986 al 1992, així com de Nova Icària S.A., EDS España, S.A. i Bedaux Española, S.A. A més, va ser conseller al Patronat del Museu Olímpic de Lausanne, Hewlett-Packard Iberia, Madrid Palace Hotel, Hotel Ritz Madrid i Fecsa, entre d’altres.

Boixadós havia rebut nombrosos premis i reconeixements dels quals destaquen La Gran Cruz Alfonso X El Sabio, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d’Or de la Universitat Complutense de Madrid, La Fulla de Plata de l’Ajuntament de Figueres i el premi a la “Trajectòria Professional” 2005 dels Enginyers Industrials de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós