Patrimoni

Cultura

El nombre de visitants del Museu de Lleida augmenta un 46,6%

El conflicte pel llegat de Sixena i la possibilitat de comís policial han fet que augmenti l’interès per l’espai

La reiterada aparició del litigi en els mitjans de comunicació ha generat interès i ha fet un efecte crida

La controvèrsia al voltant de la propietat de les obres de Sixena anima el públic. Així ho ha pogut constatar el Museu de Lleida, que ha multiplicat la seva afluència de visitants en els darrers mesos. L’interès creixent que ha generat l’aparició freqüent del museu lleidatà en els mitjans de comunicació arran de la possibilitat que la Guàrdia Civil entrés a requisar les obres d’art de Sixena ha servit de reclam perquè el nombre de visites hi augmenti exponencialment. Entre gener i agost s’han sumat 17.600 visitants, un augment de més de 5.000 persones respecte a les que va registrar el museu durant el mateix període de l’any passat. Concretament, el museu de Lleida va tancar l’agost del 2016 amb un balanç de 12.000 visites i enguany, l’increment ha estat de pràcticament del 50%.

Va ser sobretot durant el mes de juliol quan la presència del museu en diaris, ràdios i televisions va ser més notable i quan més projecció es va donar a l’espai artístic. La possible arribada de la Guàrdia Civil per recuperar les obres aragoneses es presentava poc probable, però no era descartable i, per tant, el focus informatiu es va posar sobre el museu lleidatà. Episodis com el viscut el 15 de juliol, quan una vintena d’activistes de Sijena Sí, liderats per l’alcalde, Ildefonso Salillas, es van congregar al museu per exigir la restitució dels béns del monestir, van encrespar els ànims i van activar les alarmes sobre el possible desenllaç que pogués viure el conflicte. L’actitud de Josep Giralt, director del museu, molts cops s’ha caracteritzat pel fet de quedar apartat dels focus i ha optat per la prudència i no atiar el foc (per exemple, el dia de la visita dels militants de Sijena Sí fins i tot els va concedir permís per fer-se unes fotos al costat de les peces). En aquest sentit, l’actitud de la direcció del museu i dels alts càrrecs de la Generalitat que s’hi han pronunciat ha estat evitar alimentar artificialment el conflicte, una actitud oposada a la manifestada per activistes de Sijena Sí.

On tant el museu com els treballadors sí que s’han mostrat força més contundents i clars ha estat en el redactat d’un comunicat de rebuig a l’ofensiva policial dels darrers dies. Han mostrat un“profund i contundent rebuig a les accions que l’Estat espanyol” i han criticat la vulneració dels drets fonamentals dels ciutadans.

LA XIFRA

17.600
visitants són els que el Museu de Lleida ha rebut entre gener i agost: un 46,6% més que l’any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA