Art

Cultura

Josep Niebla revisa 50 anys de trajectòria a Montserrat

La sala Daura del museu del monestir presenta ‘Explorar i reivindicar’, una completa antològica de l’artista de Girona

Comissariada per Giralt-Miracle, subratlla el compromís de la seva obra

El Museu de Montserrat dedica fins a l’abril de l’any vinent una exposició d’homenatge al pintor Josep Niebla, nascut a Tetuan (Marroc) l’any 1945, però català d’adopció des dels anys seixanta. Sota el títol, Explorar i reivindicar. La pintura de Niebla, l’exposició té un caràcter antològic i repassa les principals etapes de la producció de l’artista, amb una atenció especial a les sèries en les quals es va comprometre més, per raons afectives i ideològiques, com ara les dedicades a l’arquitectura o al que ell denomina Alfabet plàstico-polític, així com als diaris manipulats, el mar i, per descomptat, l’Àfrica natal. El crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle és el comissari d’aquest projecte, que permet endinsar-se en l’obra pictòrica de Josep Niebla des d’una perspectiva global i que revela que el treball d’aquest artista, fa temps inactiu a causa d’una malaltia, és sempre un reflex de les seves conviccions.

Les obres d’Explorar i reivindicar, oberta a la sala Daura del Museu de Montserrat, procedeixen totes de la col·lecció personal de l’artista, la major part de la qual està conservada, des que va abandonar la casa estudi que tenia a Casavells, en un dipòsit facilitat per l’Ajuntament de Girona atès el gran format de moltes de les peces. Segons Giralt-Miracle, Niebla va ser un artista “molt energètic” a les dècades dels anys seixanta i setanta, i, a través dels seus quadres, expressa les seves vivències, sovint des d’una lectura històrica i política. Una mostra eloqüent d’aquest compromís ideològic és una de les peces més importants que es pot veure a l’exposició de Montserrat, dedicada a la tanca dels camps de concentració de Palestina. De fet, tal com recorda el comissari, Àfrica sempre està present en l’obra de Niebla. A la sala Daura hi ha una petita part del conjunt d’obres de l’artista, però “representativa de les èpoques, de les tècniques i dels temes que ha a treballat”, constata.

LA DATA

02.04.18
és el dia
fins al qual estarà oberta l’exposició antològica de Niebla a la sala Daura del Museu de Montserrat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia