Teatre

teatre

Amèrica profunda

El TNC estrena el drama ‘Desig sota els oms’, amb un to dramàtic que insinua les tensions familiars, a cavall de la pulsió i l’ambició

‘Desig sota els oms’ pren el relleu d’un altre drama americà, ‘Agost’, l’obra més vista al TNC

La Sala Gran serà, a partir d’avui (i fins al 26 de novembre), aquella Amèrica profunda que va escriure Eugene O’Neill poc abans del crack del 29. El dramaturg va ambientar la peça a mitjan segle XIX, en plena febre de l’or, per poder descriure amb duresa l’ambició, i uns personatges corcats per les enveges. Desig sota els oms la dirigeix Joan Ollé i té com a protagonistes Pep Cruz, Laura Conejero i Ivan Benet.

La Sala Gran va desplegar un altre gran artifici sobre l’Amèrica i la família amb Agost, la més vista al TNC, amb més de 86.000 entrades en els seus 20 anys d’història. En aquesta ocasió, Joan Ollé recull un text del teatre social americà, molt influenciat pels corrents freudians del moment. Tot i que, evidentment, la història de les famílies viuen ressorts diferents, l’estètica de la Sala Gran remetrà a una de les darreres gran intervencions d’Anna Lizaran a escena. Pel director artístic del TNC, Xavier Albertí, l’obra té molt sentit representar-la avui en què es viu un moment d’incertesa i canvi a Catalunya, perquè parla de “com operen les crisis en les persones”, recollia l’agència Efe en la roda de premsa. Ollé, per la seva banda, ha volgut remarcar una interpretació que es distanciï del melodrama i arreli més en la fórmula de tragèdia. Per simular l’argot angloirlandès original, la dramatúrgia ha optat per un català rural inventat que permet alliberar-se de la “tirania” del català central que “ens fa perdre matisos”, puntualitzava Albertí.

Desig sota els oms situa l’acció en una granja aïllada on un home, Efraín Cabot (Pep Cruz), ha aconseguit fer créixer el blat d’entre les pedres, a força de treballar molt. L’home, vidu i de 75 anys, es casa amb una dona jove, de 35, i ambiciosa Ebbie (Laura Conejero), que voldrà apropiar-se de la granja, alhora que s’enamora d’Eben (Ivan Benet), el fill que aspirava a heretar la granja (després que hagués comprat els drets als seus dos altres germans més grans). Pep Cruz insistia en la presentació de dimarts al migdia, després dels minuts d’aturada com a protesta per les detencions de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez (presidents d’Òmnium i ANC, respectivament), que la gent vagi al teatre, perquè “si deixem d’anar-hi serà una derrota”.

LA XIFRA

14
actors
intervenen en aquest drama rural al qual s’incorpora música en directe en alguns instants de l’obra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic