cultura

Turisme

Una ruta tracta la rivalitat entre Reus i Tarragona

Ciutats veïnes, ciutats rivals

Ans Educació organitza un itinerari guiat basat en l’enemistat entre Reus i Tarragona

Es farà fins al proper 3 de novembre

Plaça del Mercadal i plaça de la Font. Botigues i patrimoni romà. CF Reus i Nàstic. Ganxets i pelacanyes. La rivalitat entre Reus i Tarragona es viu en diversos fronts i ve de segles enrere. Potser és per aquest motiu que Ans Educació s’ha plantejat mostrar alguns dels episodis d’enemistat entre ambdues ciutats a través d’una de les seves rutes lúdiques, que es va estrenar dissabte al vespre i que té, per ara, unes 200 reserves prèvies fins al 3 de novembre. “Mirem de ser neutrals i explicar les coses tal com van passar en el seu moment, però sí que escombrem una mica cap a casa”, fa constar un dels integrants de l’organització, Víctor Chacón.

El recorregut de Reus, Tarragona i altres gresques arrenca a tocar de l’antic hospital, on un doctor “especialista en la història de Reus” dona la benvinguda als assistents. El doctor, encarnat per Chacón, introdueix la història i se centra en un moment, en el segle XIX, en què Reus “era una de les principals ciutats del país”, amb un paper molt més destacat que no pas el de la “petita, petita” Tarragona. L’esplendor de la ciutat en aquell temps s’explica, segons l’historiador, pel poder de la burgesia, gens amiga dels religiosos.

“Me’n vaig a Tarragona, on mana l’arquesbisbe i als religiosos encara se’ns respecta”, es lamenta el segon integrant d’Ans, Joan Velasco. I és que, entre els episodis tristos de la relació entre les ciutats, hi ha la persecució del clergat. A la plaça de Prim, es viatja cap a finals del segle XIX. La burgesia ja domina Reus, sí, però, a poc a poc, la classe obrera és més conscient del seu poder i l’equilibri social perilla. Arribats al cor de la ciutat, la narració trasllada l’audiència a l’edat mitjana, un moment en què Reus i Tarragona viuen batalles per l’hegemonia del territori.

Aplaudiments i suggeriments tanquen la vetllada. “És d’agrair que tanta gent ens vulgui venir a veure, perquè no són moments fàcils per fer cultura”, diu Chacón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia