Lletres

Cultura

Francesc Puigpelat guanya el premi Gregal de novel·la

L’escriptor i periodista, que ha rebut altres guardons com ara el Pla i el Carlemany, ha obtingut el de Maçanet per ‘La pista d’una morta’

Trenca fronteres entre novel·la negra i ciència-ficció

L’escriptor i periodista Francesc Puigpelat i Valls (Balaguer, 1955) va guanyar ahir el VI Premi Gregal de novel·la, convocat per l’editorial del mateix nom, que es va lliurar en un acte celebrat al Teatre La Societat de Maçanet de la Selva. Puigpelat va rebre aquest guardó per La pista d’una morta, una obra presentada amb el pseudònim Joana Montes que elimina fronteres entre la novel·la negra i la ciència-ficció. Un total de 41 novel·les es van presentar al premi, que està dotat amb 3.000 euros. Francesc Puigpelat té una obra àmplia i diversa i ha guanyat premis com ara el Josep Pla i el Carlemany.

“El llibre arrenca amb un plantejament agosarat i sorprenent: una detectiva és contractada, a través d’un notari i un advocat, per una antiga rival amorosa, morta recentment de càncer. L’encàrrec consisteix, sorprenentment, a localitzar el parador de la finada. A la primera pàgina, la protagonista ofereix, a manera d’anticipació, una sinopsi que promet: «cadàvers, sexe, embolics amb la CIA i el Pentàgon, reencarnacions, assassins a sou i tot d’aventures rares i perilloses». Promesa que, certament, s’acompleix a bastament”, va dir el poeta Jordi Serra com a membre del jurat del premi, que completen el director de Gregal, Jordi Albertí; els escriptors Marta Alòs i Jordi Soliguer; l’historiador Francesc Sánchez Barba, i la bibliotecària Mariàngels Vázquez, amb Isabel Sanagustín d’assessora editorial.

De la novel·la de Puigpelat, el jurat en va destacar les següents virtuts: “L’estil àgil, el domini del registre sorneguer que codifica la narrativa negra i uns equilibris audaços vorejant l’abisme d’una ciència-ficció entre tecnològica, espiritual i filosòfica. L’enjòlit manté la tibantor justa per no perdre, ni un segon, l’atenció del lector. És una novel·la magnètica, per llegir d’una tirada.”

Durant el seu procés de deliberació, el jurat va fer una primera tria d’onze novel·les, de les quals també van quedar com a finalistes La closca dels cargols, d’Oriol Guilera Valls; La segona mort de Lorenzo Contini, de Maria Rosa Nogué, i Roses de sang, de Núria Ribalta i Sanz.

Durant l’acte en què es va lliurar “el primer premi literari de la nova República Catalana”, com va dir Albertí, el director de l’editorial va fer un ràpid repàs dels més de cinquanta llibres que Gregal ha publicat durant l’últim any, gairebé un per setmana. Fundada el 2011, l’editorial de Maçanet de la Selva ja supera les 150 referències en el seu catàleg.

Gregal també va lliurar distincions a persones que han col·laborat amb l’editorial com ara Josep Maria Ibarra, Júlia Doltra i Xavier Castillón, cap de Cultura de l’edició gironina d’El Punt Avui.

Nou premi de novel·la gràfica

Jordi Albertí va anunciar que l’any vinent Gregal no només convocarà la setena edició del premi de novel·la sinó també un nou premi de novel·la gràfica. Durant l’acte literari, que va omplir La Societat, va actuar la Coral Joventut del Gínjol, que va cantar poemes musicats de Salvat-Papasseit, Carner, Machado i Horacio Ferrer i la cançó Over the rainbow, sota la direcció de Cristina Bota, que també va acompanyar al piano els poetes Jordi Serra, Maria Bonafont i Isabel del Pilar Valero. A més, hi van intervenir la diputada Natàlia Figueras; l’alcalde de Maçanet, Josep M. Ciurana, i el director territorial de Cultura, Francesc Ten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA