Cinema

Cultura

Terrassa s’uneix a la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco

És la primera de l’Estat que és escollida per integrar-se en l’apartat de cinema de l’organisme internacional

L’Ajuntament ho celebra i ho veu com una empenta a l’aposta feta des del municipi pel sector audiovisual

Terrassa s’integrarà a la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, en l’apartat de cinema (Film), després que la cocapital vallesana hagi estat escollida amb 63 ciutats més de 43 països de tot el món. L’Ajuntament de Terrassa, de la mà de la Taula Local de l’Audiovisual, va presentar el juny la candidatura per aprofundir en l’aposta feta pel municipi pel sector audiovisual i per generar oportunitats culturals i professionals en aquest àmbit. “Competíem amb altres ciutats molt conegudes i ha estat un orgull que ens hagin triat”, afirmava ahir el tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Innovació, Amadeu Aguado. “S’ha fet visible una realitat que fins i tot molts terrassencs ignoren”, hi afegia. Amb Terrassa, han estat designades ciutats creatives en l’apartat de cinema, Lodz, de Polònia; Tsingtao, de la Xina; Bristol, del Regne Unit, i Yamagata, del Japó. Ja en formaven part Roma, d’Itàlia; Bradford, d’Anglaterra; Galway, d’Irlanda; Sofia, de Bulgària; Bitola, de Macedònia; Sidney, d’Austràlia, i Santos, de Brasil.

“El fet de ser la primera i única ciutat de l’Estat en rebre aquest reconeixement en aquesta categoria suposa refermar el posicionament de Terrassa dins del panorama internacional del món audiovisual i obrir la porta a noves oportunitats en la recerca i el desenvolupament de projectes que ajudin a consolidar i a donar un nou impuls a la ciutat com a punt de referència per al sector del cinema i les arts audiovisuals”, afirmava Jordi Ballart en un comunicat emès abans d’anunciar que deixa l’alcaldia. En aquesta línia, Aguado destacava ahir que haver estat designat suposa obrir la porta a un intercanvi real amb altres realitats de tot el món i a treballar en àmbits com són el creatiu o l’industrial.

L’aposta pel sector ha agafat força aquest any amb la creació, al març, de la Taula Social de l’Audiovisual, que està formada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, la Terrassa Film Office, l’ESCAC (Escola Superior de Cinema de Catalunya), l’institut Santa Eulàlia, la Societat Municipal de Comunicació de Terrassa, la Filmoteca de Catalunya i el Parc Audiovisual de Catalunya. De fet, Terrassa es considera un dels platós de cinema més importants del sud d’Europa. Aguado explicava que amb els anys s’ha anat consolidant el projecte del Parc Audiovisual i ha anat creixent el sector a la ciutat. Amb la presentació de la candidatura es va fer una mirada més global a tot l’àmbit i s’ha aconseguit un “reconeixement de la ciutat i de tot el territori català”. Entre els projectes de futur, hi ha sobre la taula la creació d’un festival de cinema que pugui interactuar amb els que ja existeixen a la xarxa.

LA FRASE

Competíem amb altres ciutats molt conegudes i ha estat un orgull que ens hagin triat
Amadeu Aguado
tinent d’alcalde de Terrassa i regidor de Cultura

Potenciar les relacions internacionals

L’any 2004 es configurava l’entitat en el marc de l’organisme internacional per fomentar la cooperació internacional entre ciutats de tot el món. L’objectiu era posar en el centre la creativitat com a motor de desenvolupament urbà sostenible, d’integració social i de vida cultural. El reconeixement dels membres de la xarxa es fa en set àmbits, entre els quals hi ha el cinema però també altres disciplines com són l’artesania i les arts populars, les arts digitals, el disseny, el cinema, la gastronomia, la literatura o la música. Actualment, està formada per 180 ciutats de 72 països. Ja hi ha altres municipis de l’Estat que formen part de la xarxa, però en altres categories, com per exemple Granada, Sevilla, Dénia i Burgos. Cada tres anys s’obre la possibilitat d’aspirar a formar part de la xarxa internacional.

La propera trobada anual dels seus integrants tindrà lloc a Cracòvia i Katowice, a Polònia, el mes de juny de l’any que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia