Teatre

Cultura

Pep Tosar porta la seva ‘suite lorcaniana’ a Girona

‘Federico García’ s’endinsa en la vida de Lorca amb un espectacle en què la música, la dansa i el text conflueixen per donar veu a la vida i l’obra del poeta

Es podrà veure demà al Teatre Municipal

De Fuente Vaqueros, la seva infància i origen familiar, a l’afusellament, un de tants crims perpetrats en la guerra civil espanyola. “Que ningú no esperi escoltar quelcom nou sobre Lorca, però sí que oferim un format diferent: una suite lorcaniana.” Pep Tosar repeteix la fórmula biogràfica amb la qual ja ha abordat poetes que li desperten inquietud –com és el cas de Guillem d’Efak, Blai Bonet o Vicent Andrés Estellés–, ara per endinsar els espectadors en la vida i l’obra de Federico García Lorca novament a través de la música, la dansa, el text i imatges documentals.

L’espectacle, titulat Federico García, recull de forma cronològica els episodis més destacats en la vida del poeta, establint connexions entre fragments biogràfics i les obres de la mateixa època, retrobant-se també amb figures com Machado, Dalí o Margarida Xirgu. “És una tasca titànica i diria que inabastable perquè Lorca té una biografia infinita. Motiu pel qual la nostra opció és fer una selecció de materials i configurar un guió fiable i alhora que pugui ser interessant per al públic”, especifica Tosar, que, a banda de la direcció, coescriu la dramatúrgia amb Evelyn Arévalo. “Quan ho tenim completat, és aleshores que m’adono que el teatre no és el protagonista i que, si de cas, la incursió és en els textos menys coneguts de l’autor, sobretot en la prosa menys popularitzada”, afegeix l’actor, director, productor i autor teatral mallorquí, que ha dedicat dos mesos i mig a bussejar en la vida i l’obra del que és un dels poetes més importants de la literatura espanyola.

La fillola de Lorca

Un tul translúcid serveix de suport escenogràfic per projectar les entrevistes amb l’escriptora Antonina Rodrigo, el poeta i periodista Juan de Loxa o, entre d’altres, Vicenta Fernández-Montesinos, “la fillola del poeta i última persona viva que el va tractar i que esdevé l’eix vertebral del documental projectat”, remarca.

Ferides obertes

“Lorca era un geni”, descriu Pep Tosar, “el Passolini d’aquest vessant del Mediterrani, per la capacitat i clarividència a l’hora de percebre el que estava a l’aire i sintetitzar-ho en una obra literària”, destaca. Pel que fa la seva vigència i al fet que desperta tantes emocions allà on representen l’obra, Tosar creu que a més de ser “una veu poètica perdurable esdevé el representant dels més de cent mil morts encara tirats a la cuneta i prova evident que aquest país és incapaç de resoldre la seva tràgica història. Una ferida profunda que encara perdura, perquè ningú encara no ha estat capaç de demanar perdó”, sentencia.

Federico García, que arriba a Girona després de la gran acollida rebuda al Teatre Romea, precedida per les bones crítiques en l’estrena del Grec 2015, es podrà veure en dues funció diumenge, a les 18 i a les 21 h, al Teatre Municipal de Girona , en el marc de la programació de Temporada Alta. Una fusió de paraula, imatge, cante jondo i ball, destinada a produir una catarsi per als espectadors.

Emocions a flor de pell.

LA DATA

18-8-1936
Va morir Lorca pel camí de Víznar a Alfacar. Tenia 38 anys i es compleix el 81è aniversari de la seva mort.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona