Patrimoni

Memòria històrica

Tornen a Igualada papers confiscats durant la guerra

Unicoop Cultural recupera documentació d’una cooperativa que la va precedir a la seva seu

S’ha incorporat al fons de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia

Unicoop Cultural és una cooperativa que avui gestiona el Teatre de l’Aurora, una sala independent al centre d’Igualada. Al mateix espai, durant prop d’un segle diferents iniciatives van fer servir el cooperativisme per facilitar l’accés dels igualadins a l’alimentació, l’habitatge o la lectura.

Després d’un llarg procés administratiu, el president d’Unicoop Cultural, Lluís Segura, i el secretari de la mateixa entitat, Pere Pelfort, han pogut recollir a l’Arxiu Nacional de Catalunya documentació propietat de la Cooperativa Unió de Cooperadors que s’havia confiscat durant la Guerra Civil. Es tracta d’una relació d’afiliats amb expressió del nombre de familiars de la Unió de Cooperadors d’Igualada datada de l’any 1938. El document original, en bon estat de conservació, conté 63 pàgines en què s’enumeren tots els socis de la cooperativa, un total de 1.692, i inclou el detall dels seus familiars.

El document recuperat s’ha incorporat a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, al fons Cooperatives d’Igualada que va ser dipositat per Unicoop Cultural a principis d’any.

LA XIFRA

1.692
socis
de la cooperativa igualadina figuren en els documents recuperats.

Una rica activitat cooperativa

Igualada ha tingut una notòria activitat econòmica en règim cooperatiu al llarg del segle XX. L’any 1904 van néixer les cooperatives La Económica i La Igualadina. Totes dues van iniciar col·laboracions i temptatives d’apropament als anys vint. L’any 1930 ja havien arribat a un acord per utilitzar conjuntament el forn de La Económica i en plena Guerra Civil, el mes d’octubre del 1936, van optar per integrar-se en una nova cooperativa, la Unió de Cooperadors, que va arribar a tenir més de mil associats.

La seva seu i botiga, al carrer de l’Aurora d’Igualada, estava al costat de la fàbrica tèxtil de Cal Font, on van arribar a treballar més de 600 persones. Acabada la Guerra Civil, la cooperativa es va rebatejar com a Societat Cooperativa de Consumidors La Victoria. Amb la recuperació de la democràcia es va canviar la denominació per Unió Cooperativa Unicoop, que es manté avui dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia