cultura

Crònica

lletres

Escriptors perseguits

La presidenta del PEN Club Català, Carme Arenas, ha presentat la professora i traductora xinesa Tienchi Martin-Liao, protagonista enguany del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit. Com cal recordar, el PEN Català va ser fundat el 1922, uns mesos després que el britànic fundador. Fonamenta l’activitat en tres eixos: sensibilització social davant la vulneració dels drets fonamentals i la llibertat d’expressió, defensa de la riquesa lingüística com a patrimoni de la humanitat i diàleg intercultural. Arenas va incidir en la roda de premsa que “conèixer els altres significa eixamplar horitzons, no creure’ns el melic del món”,

Durant els darrers anys, Barcelona s’ha convertit en ciutat refugi per a escriptors perseguits, que comença a tenir una tradició a acollir gent que ha estat empresonada i torturada per les seves idees. Amb un objectiu bàsic, que puguin “escriure amb continuïtat”. La iniciativa s’ha estès pel país i ciutats com ara Girona, Palma i l’illa de Menorca s’han sumat al que Arenas considera “el luxe d’acollir en programes de solidaritat i d’intercanvi perquè nosaltres mateixos ens enriquim i guanyem donant suport a gent oprimida”. En aquest concepte recull la vella premissa llibertària de la solidaritat com a forma sublim d’egoisme, d’autoajuda. L’any passat l’Estat denunciat va ser Turquia. Tot el que es va anunciar ho vam poder comprovar en l’autocop d’Erdogan. L’escriptora Ash Erdogan –amb el mateix cognom que el dictador– ho va pagar car sent una de les primeres detingudes per la policia turca. Aquest any, el PEN li ha publicat un volum, que ha coincidit amb l’estada de Tienchi Martin-Lao, guanyadora del VIII Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català i que coneix en carn pròpia la repressió de dècades de maoisme. Després de recórrer diferents països en la seva fugida, ha estat un de les principals divulgadores a Occident de la literatura xinesa. Tienchi denuncia la situació de molts escriptors xinesos empresonats com a resultat de les seves paraules, especialment del desaparegut premi Nobel, Liu Xiaobo, excarcerat quan li van diagnosticar un càncer terminal després d’onze anys de presó. El seu delicte va ser subscriure un manifest crític contra el règim autoritari comunista. Tienchi va recordar-lo a ell i la seva dona i va comparar el cas amb el de Catalunya, una situació repressiva incontrolada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia