cultura

cicle sobre les institucions catalanes

La Fundació Les Voltes dedica un cicle a la història de les institucions catalanes

Inclou tres xerrades, a partir d’avui i durant els dimecres successius, al saló de descans del Teatre Municipal de Girona, presentades per Joaquim Nadal

“Desgraciadament la història del nostre poble ens ha estat furtada, i recuperar-la no és una qüestió de sentiment ni de nostàlgia, sinó una necessitat per poder definir com serà el nostre futur i per construir un nou país.” Així va presentar ahir Joan Matamala, president de la Fundació Llibreria Les Voltes , el nou cicle de conferències Catalunya: el poble i les institucions. Una mirada històrica, que comença avui i que continuarà els altres dos dimecres de novembre, a les set de la tarda, al saló de descans del Teatre Municipal de Girona, amb la participació de tres doctors en història que són destacats especialistes en els temes que hi tractaran. L’entrada és lliure i gratuïta.

En la presentació del cicle, que va tenir lloc a l’ajuntament de Girona, també hi van intervenir l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l’historiador del dret Josep Capdeferro i Pla, “ideòleg” del cicle, que el tancarà el dia 29 de novembre amb la conferència Un poble enemic de les imposicions i les arbitrarietats: el Tribunal de Contrafaccions.

El cicle, que tindrà sempre com a presentador l’historiador gironí Joaquim Nadal, s’obrirà avui amb Les Corts, la Generalitat i el poble de Catalunya, a càrrec de Miquel Pérez i Latre, i continuarà el dia 22 de novembre amb La Conferència dels Tres Comuns: les institucions catalanes, consorciades, que oferirà Eduard Martí i Fraga. Un dels objectius del cicle, que tindrà un to “molt divulgador i planer”, és que “la societat conegui la revolució historiogràfica dels últims anys, que mostra que les institucions catalanes no van entrar en decadència a l’edat moderna, sinó que van tenir una gran vitalitat”, segons Capdeferro. L’alcaldessa va agrair l’esforç que fa Les Voltes per adreçar aquest cicle a tot tipus de públic, perquè “la història és el fil narratiu imprescindible que ens ajuda a construir el futur”.

LA FRASE

Catalunya va tenir des de l’edat mitjana constitucions molt avançades, pròpies d’un país de pau
Joan Matamala
PRESIDENT DE LA FUNDACIÓ LLIBRERIA LES VOLTES

El primer tribunal constitucional

Josep Capdeferro dedicarà la seva conferència al Tribunal de Contrafaccions, “el primer tribunal constitucional de la història”. Aquest tribunal estava format per sis jutges, tres per part del rei i tres per part de la Cort. En cas d’empat, un dels jutges triat a l’atzar decantava la decisió. Segons Capdeferro, les institucions catalanes sempre van ser “molt republicanes, perquè hi participava molta gent, i molt representatives”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia