Lletres

L’escriptura es fa carn

El MOT 2018 se centrarà en la literatura compromesa amb escriptors com ara John Carlin, Ngugi Wa Thiong’o o Erri de Luca

Manifestava l’escriptor James G. Ballard que, enfront d’aquest món embolcallat per un núvol de ficció en el qual ens toca viure, potser la funció de la literatura és construir realitat. I és precisament aquesta literatura “feta carn”, dedicada a testificar la realitat que ens envolta, ja sigui en l’àmbit de l’experiència privada o col·lectiva, la que centrarà la nova edició del festival de literatura MOT 2018, que se celebrarà del 15 al 17 de març a Girona i del 22 al 24 de març a Olot. Un dels reptes d’aquesta cinquena edició serà mantenir l’empenta d’aquest 2017, que es va penjar el cartell de complert en la majoria de les converses.

Sota el lema Literatura encarnada, la cinquena edició posarà, doncs, el focus sobre el compromís que tot escriptor estableix amb si mateix, amb la seva manera d’estar en el món i de viure l’experiència. I pel que fa als primers autors confirmats, a l’espera de molts altres, en destaquen alguns de renom internacional, com ara l’escriptor originari de Kenya Ngugi Wa Thiong’o, considerat un dels grans noms de la literatura africana contemporània; l’italià Erri de Luca, avalat per una cinquantena d’obres com ara Pedres de volcà (1993) o La paraula contrària (2015); i l’anglès John Carlin, autor de novel·les de renom com són El factor humà –que va ser adaptada al cinema per Clint Eastwood a Invictus–, també conegut per la seva faceta periodística en diversos mitjans.

De l’Estat, el MOT ha confirmat la presència de la basca Edurne Portela, autora d’un assaig que apunta a la cultura com l’instrument per deixar enrere el passat violent del País basc o la madrilenya Belen Gopegui, multipremiada amb la seva primera obra La escala de los mapas (1993) i autora, entre altres llibres, de Quédate este día y esta noche conmigo (2017). I a més de Pep Coll (Les senyoretes de Lourdes i Dos taüts negres i dos de blancs, també destacaran dos escriptors vinculats a les comarques gironines: Xevi Sala, guanyador del Premi Prudenci Bertrana 2016 amb I ens vam menjar el món i que combina la seva tasca d’escriptor amb la de periodista a El Punt Avui, i Mar Bosch, autora de Bedlam i Les generacions espontànies.

Ramoneda, comissari

Un altre nom destacat és el del comissari d’aquest any, el periodista, filòsof i escriptor Josep Ramoneda, el qual afirma que “el primer compromís de l’escriptor és amb l’escriptura i el segon, amb si mateix, amb la seva manera d’estar en el món i de viure l’experiència, aquest moment en què es produeix el contacte amb els altres o amb les coses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona