cultura

operació diàleg

La Hisenda espanyola reclama 1 milió al Mercat de les Flors, el MNAC i el Lliure

Els equipaments culturals confirmen que han rebut notificacions de l’Agència Tributària en relació a les subvencions culturals

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Mercat de les Flors han confirmat que estan pendents de la resolució de les al·legacions i de procediments judicials perquè la Hisenda espanyola els reclama 1 milió d’euros a cada equipament en concepte d’IVA per les subvencions culturals que han rebut els darrers anys. En canvi, el Teatre Lliure ha apuntat que el Ministeri els reclama 1,3 milions per l’any 2016 però que no poden recórrer-ho perquè “requereix” pagar els diners primer i “no disposen” d’aquest import. Segons han alertat des del Lliure, pagar suposaria el seu tancament. El Mercat de les Flors també ha lamentat que pagar el milió d’euros que els reclamen implicaria el tancament temporal o la suspensió d’activitats. El MNAC ha recorregut la reclamació d’1 milió de l’IVA d’ajudes rebudes els anys 2013, 2014 i 2015.

Segons han explicat des del Teatre Lliure, per a poder recórrer els diners que els reclama el Ministeri cal pagar primer el 1,3 milió o comptar amb un avalador i l’espai no pot afrontar cap dels dos escenaris.

El Lliure, que comparteixen advocats amb el festival Temporada Alta pel mateix litigi, han explicat que els anys 2014 i 2015 van passar diverses auditories de l’Agència Tributària que van concloure “correctament”.

Fonts del Mercat de les Flors han explicat que la xifra que els reclama Hisenda arriba gairebé a 1 milió pels anys 2013, 2014 i 2016. El teatre està pendent d’un judici i de la resposta de diverses al·legacions que s’han presentat. En el cas que finalment la Hisenda espanyola “els obligui” a pagar el milió d’euros íntegrament, la sala ha admès que podria suposar el tancament temporal o la suspensió d’activitats.

Des del MNAC han recordat que “no és un tema nou” perquè fa temps que ho estan “lluitant”. En el seu cas, Hisenda reclama al Museu Nacional d’Art de Catalunya 1 milió de l’IVA d’ajuts dels anys 2013, 2014 i 2015. El museu ha recorregut el que els reclama l’Agència Tributària i esperen guanyar i no haver-ho de pagar. Segons han indicat, preveuen que el Ministeri també els reclami “aviat” l’IVA corresponent a 2016.

El TNC no ha rebut cap requeriment d’Hisenda i, tal com han destacat, el juliol de 2017 van passar l’última inspecció del Ministeri pel que fa a l’IVA.

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha alertat de la “difícil viabilitat del festival” perquè Hisenda li reclama un milió d’euros en concepte d’IVA per les subvencions culturals que ha rebut en els darrers quatre anys. A través d’un comunicat, el certamen ha assegurat que el ministeri també ha reclamat aquest impost a altres entitats culturals i ha alertat que això suposa “un cop al sector” i un “impacte irreversible” pel festival, ja que enguany el seu pressupost ronda els 3 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA