Patrimoni

Polèmica per l'art de la franja

Trasllat a Sixena a la força

El jutge d’Osca autoritza l’ús de la violència per entrar al Museu de Lleida a partir de dilluns a la mitjanit per retirar les peces d’art que reclamen els aragonesos

La providència, que fa cas omís dels recursos, és el resultat d’un informe de la Guàrdia Civil

El jutge de primera instància i instrucció d’Osca, Antonio Martín, ha ordenat l’ús de la força per accedir al Museu de Lleida a partir de dilluns. El jutge ha fet una passa més per aconseguir el trasllat de les 44 peces d’art de la Generalitat, originàries del monestir de Sixena i que custodia i conserva el Museu de Lleida, i ho ha fet al marge dels recursos que ahir mateix la Generalitat va presentar a aquest tribunal per aturar el trasllat, així com un recurs de súplica de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, a l’Audiència d’Osca.

El magistrat autoritza a la Guàrdia Civil “l’accés al recinte, les instal·lacions i les dependències del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal a partir de les zero hores de dilluns, 11 de desembre, pel qual podran fins i tot utilitzar la força si no s’obren voluntàriament els accessos a les instal·lacions o dependències on hi ha els bens objecte del present procediment d’execució provisional”.

La providència del jutge aragonès, emesa ahir al vespre, és el resultat d’un escrit presentat per la unitat orgànica de la policia judicial de la Guàrdia Civil en el qual s’informa sobre “la fallida comunicació amb els responsables del Museu de Lleida i la seva nul·la col·laboració fins ara amb els agents per implementar el dispositiu de seguretat i transport”.

El jutge Antonio Martín afirma que cerca de “garantir” l’accés al personal del govern de l’Aragó i a la tècnica designada per aquest, així com al personal de l’empresa especialitzada contractada per l’executiu aragonès per fer el trasllat de les obres d’art. El jutge, doncs, tira endavant l’ordre de retirada de les obres d’art abans de resoldre el recurs del departament de Cultura, ara en mans del Ministeri homòleg en virtut de l’aplicació de l’article 155, que demanava aturar la mesura. El que és curiós del cas és que la resolució dels recursos es pot produir a posteriori, igual que sobre aquesta providència que autoritza l’us de la violència, a la qual també dona cinc dies per a respondre-hi. El jutge també alerta que qui s’oposi a aquesta acció podrà ser acusat dels delictes de desobediència a l’autoritat i contra l’administració de justícia.

El ministre Méndez de Vigo, que va tard, creu ara que cal més temps per garantir la conservació de les peces i complir la llei de patrimoni català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia