Art

cultura

homenatge

Guinovart, per fi reivindicat

Avui fa deu anys de la mort de l’artista, al qual es dedicarà tot un any d’activitats que es clouran amb una gran exposició

L’Any Guinovart intentarà fer arribar a tot el territori les múltiples facetes de l’artista
Avui s’inaugura l’exposició ‘Temps de cartells’ a l’Hospitalet de Llobregat

“Som un país d’un sol artista. Ens movem per exclusió”, deia ahir Maria Guinovart en relació amb la pregunta de si el seu pare, Josep Guinovart, Guino, no havia tingut prou reconeixement en vida. “Però això no només fa referència al Guino, també és el cas de Subirachs, Ràfols Casamada i tants d’altres que si no els reivindiquem els passarà el corró de la història per damunt, cosa que és una llàstima”.

Aquesta reflexió venia a tomb per a la presentació ahir de l’Any Guinovart, que pot representar corregir molts errors de difusió del treball “d’un dels grans artistes catalans de l’avantguarda de la segona meitat del segle XX”, en paraules d’Àlex Susanna, comissari de les desenes d’activitats que configuren l’Any Guinovart, que hauria de situar definitivament al seu lloc un artista de gran talent, capacitat de treball i mirada ampla i generosa.

L’Any Guinovart està plantejat, segons Susanna, “com pinzellades que acaben de configurar un artista”. Això vol dir que les exposicions i actes seran molt descentralitzats, i se celebraran a tot el territori. L’Any Guinovart, que hauria d’haver començat ahir amb un acte a l’edifici de la Pedrera, a Barcelona, i que s’ha “ajornat fins al març pel moment polític que estem vivint”, es perllongarà durant tot el 2018 i es clourà amb una gran exposició, a principis del 2019, a Barcelona, als Espais Volart de la Fundació Vila Casas. La mostra tindrà com a comissaris Llucià Homs i Marko Daniel, actual director de la Fundació Miró i antic cap de programes de la Tate Gallery de Londres.

Avui, dia que fa deu anys de la mort de l’artista, tindran lloc dues primeres pinzellades: l’Ajuntament de Barcelona batejarà amb el nom de Sala Guinovart l’espai de reunions en què hi ha una obra seva. I, al seu torn, a l’Hospitalet de Llobregat, a L’Harmonia: Espai d’Art (plaça Josep Bordonau i Balaguer, 6), es presentarà la mostra Temps de cartells, en què, a més de l’evolució artística de l’artista, es reflectirà el seu compromís social i cultural.

La columna vertebral de l’Any Guinovart la formaran 15 exposicions i un gran nombre d’activitats en un programa que Maria Guinovart, que és presidenta de la Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt (Urgell), va explicar que “encara no està tancat perquè a mesura que avancem rebem més propostes”. Les activitats de la commemoració tenen un pressupost total de 87.000 euros i representarà la possibilitat de contemplar 500 obres de l’artista. El logo ha estat realitzat per Miguel Milá, que va ser amic de l’artista i ha manipulat les lletres I i O del cognom del creador i les ha convertit en el número 10, amb referència als anys que fa de la seva mort. Hi haurà actes relacionats amb la música, la literatura, el cinema o el disseny, com ara una catifa de Nani Marquina inspirada en l’obra de l’artista.

El dia 14 de desembre, a la Fundació Antiga Caixa Terrassa, l’exposició Mestre d’Amor mostrarà una selecció de peces que exhibeixen el seu vessant més “sensual i eròtic”. A l’Institut Francès es presentarà Guinovart le parisien, amb obres de la seva estada a París, punt d’inflexió de la seva trajectòria.

El Museu d’Art de Girona, l’abril del 2018, oferirà un recorregut pels referents de Guinovart; el FAD presentarà Dissenys impossibles; el Museu d’Art Modern de Tarragona oferirà la mostra On conflueixen la terra i el mar, i la Fundació Fran Daurell escamparà l’estiu que ve un gran nombre d’escultures pel Poble Espanyol de Barcelona.

L’Any Guinovart també posarà en relleu la seva passió per la música. En la mostra Gu-inno-vart, al Museu de la Música de Barcelona, es farà incidència en els estils musicals que van inspirar la seva obra, des de Chopin fins a Carles Santos, amb el qual també va establir un pont de complicitats; a Mallorca, a la cartoixa de Valldemossa, s’organitzarà Variacions sobre Chopin. Al Palau de la Música, Ignasi Terraza interpretarà una peça inspirada en l’obra de Guinovart en homenatge a Carles Santos.

A Agramunt, poble on va passar la Guerra Civil quan era un infant, l’Espai Guinovart presentarà Patrimoni, amb peces molt significatives. I així un grapat més d’iniciatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona