Lletres

JESÚS TIBAU

ESCRIPTOR

“«Versos contra la violència» ha estat una teràpia col·lectiva”

L’escriptor Jesús Tibau (Cornudella de Montsant, 1964) ha coordinat ‘Versos contra la violència’ i divendres s’estrenarà a l’auditori de Tortosa l’espectacle basat en el llibre

D’on sorgeix la idea de fer recitals de poesia als llocs on l’1-O va haver-hi càrregues policials?
D’un grup de gent que estima la cultura, que formem el col·lectiu DiLLUMs d’Arts al Forn, entre els quals hi ha l’Eduardo Margaretto, de la Ràpita. Després de veure les càrregues policials, tothom li preguntava com estava pel grup de WhatsApp que tenim, i vam tenir la necessitat col·lectiva de fer alguna cosa, de respondre amb poesia a la violència. Vam fer una crida i ràpidament s’hi va apuntar molta gent.
I van escriure poemes relacionats amb l’1-O?
Molts escriptors tenien la necessitat d’escriure per expressar allò que sentien, altres van llegir poemes que ja tenien o bé d’altres autors, com Gerard Vergés, Zoraida Burgos o Pérez Bonfill. I després de l’èxit dels recitals, vam pensar a recopilar-ho tot en un llibre.
Quants escriptors han participat en el llibre ‘Versos contra la violència’?
Una setantena, una mica més dels que van participar en el recital. I encara podrien haver estat molts més, però ho hem fet tot molt ràpid, volíem que el llibre sortís per Nadal. No només escriptors, també hi participen il·lustradors. És una obra molt plural, amb autors com Andreu Carranza i altres que publiquen el seu primer poema. Tot i que la majoria d’autors són ebrencs, n’hi ha de tot l’Estat. És un llibre que ha nascut de forma espontània, no hem anat a buscar ningú.
Quina és la temàtica dels poemes que trobem al llibre?
Tots fan referència a la pau i la convivència, molts van ser escrits el mateix 1-O i es titulen així. Ha estat una teràpia col·lectiva.
I el llibre acabat de publicar es convertirà també en un espectacle?
La idea inicial era fer una presentació del llibre, però no volíem repetir el recital que ja vam fer ni tampoc una presentació normal. Vam pensar en l’espectacle de Les passions de la Menestrala, basat en el llibre de Francesca Aliern i dirigit per Valer Gisbert, que també col·labora en el llibre, i li vam encarregar que ens organitzés un guió que s’ha convertit en un espectacle d’una hora de duració que inclou música, dansa i cant.
Qui hi participarà?
Tindrem a la guitarra Albino Tena, ballarà Roberto Olivan, Ignasi Blanch farà il·lustracions in situ, alguns dels autors recitaran poemes. Serà un espectacle molt visual i emotiu. L’entrada és lliure i ja tenim moltes reserves, farem taquilla inversa. Els donatius que recaptarem, així com els beneficis aconseguits amb el llibre, seran per difondre el mateix llibre. L’enviarem als centres educatius per si algun professor vol treballar aquesta temàtica a l’aula. Tots els que hi hem participat ho hem fet de forma altruista.
I si a algun professor se li acudeix utilitzar aquest llibre a l’aula, no l’acusaran d’adoctrinar?
Quan vam començar a preparar l’edició de Versos contra la violència, no hi havia la pressió tan ferotge que estem patint ara. Esperem que la situació torne a la normalitat, si no, què s’haurà de fer? Prohibir part de la literatura perquè és sectària?
Fareu més presentacions del llibre?
En tenim de programades fins al mes de març, però cadascuna serà diferent, no farem una gira de l’espectacle que estrenem divendres a Tortosa.
Com va viure l’1-O?
Com tothom, és un dia que no oblidarem. Ho vaig viure amb una barreja d’indignació i d’emoció, perquè en certa manera uneix la gent. També amb sentiment de por, tota una barreja d’emocions molt gran, i fruit d’aquestes emocions va nàixer la necessitat d’impulsar els recitals i el llibre. No vaig escriure res perquè vaig canalitzar les emocions amb l’organització dels recitals i el llibre.
I què és el col·lectiu DiLLUMs d’Arts al Forn?
Fa un parell d’anys que va nàixer. La gent de la cultura de les Terres de l’Ebre ens trobem en actes i jornades, i jo pensava que seria interessant que ens trobéssem de forma periòdica i sense cap objectiu concret. És un lloc de trobada de pintors, músics, ceramistes, escriptors i també gent que no siguin creadors però que tinguin interès en xerrar amb nosaltres. Serveix per fer coneixença i teixir complicitats. Les xarxes socials ens ajuden a arribar a molta gent, però si a més hi ha un contacte directe la complicitat és major.
Quina és la salut dels creadors ebrencs?
Sovint ens autoflagel·lem, i penso que estem en un bon moment creatiu, com ho demostra la quantitat i la qualitat dels participants en el llibre. Tenim un esperit ebrenc que és fruit d’un altre moment difícil viscut al territori, la lluita contra el transvasament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona