cultura

Els homenatges de l’any 2018

Aquest any 2018, el Departament de Cultura de la Generalitat homenatjarà els escriptors Joanot Martorell, Montserrat Abelló, Maria Aurèlia Capmany, Manuel de Pedrolo, Raimon Panikkar, Carles Fages de Climent i Quima Jaume, amb motiu de la celebració dels aniversaris dels seus naixements o les seves defuncions. Concretament, aquest any serà el 550è aniversari de la mort de Joanot Martorell, autor de Tirant lo blanc; el centenari del naixement de Montserrat Abelló, Maria Aurèlia Capmany, Manuel de Pedrolo i Raimon Panikkar; i el 50è aniversari de la mort de Carles Fages de Climent. A més, des de la Institució de les Lletres Catalanes es commemorarà el 25è aniversari de la mort de la poeta Quima Jaume amb un acte central a finals d’aquest mes.

Com cada any, el govern català ha acordat els esdeveniments i les personalitats que seran objecte de commemoració el 2018. L’objectiu és recuperar la memòria de personalitats i esdeveniments històrics, artístics, científics o culturals, que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans i que compleixen cinquantenaris, centenaris o aniversaris superiors. La comissió de Commemoracions n’ha elaborat les propostes.

Montserrat Abelló (1918-2014) va ser poeta i traductora natural de Tarragona; la comissària de l’Any Abelló és la professora de la Universitat de Barcelona, crítica literària i escriptora Laura Borràs.

L’escriptora Marta Nadal és la comissària de l’any dedicat a Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), novel·lista, dramaturga, assagista, traductora i activista cultural. Està previst que els actes comencin a finals de febrer o començaments de març.

El 16 de gener, una taula rodona a l’Ateneu Barcelonès serà el tret de sortida de l’Any Panikkar, comissariat per Ignasi Moreta i dedicat a Raimon Panikkar (1918-2010). Per la seva banda, els actes d’homenatge a Manuel de Pedrolo (1918-1990) començaran aquest mes amb els festivals Tiana Negra i BCN Negra. Jordi Canet, director del Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries, serà el comissari de l’Any dedicat a Carles Fages de Climent (1902-1968).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia