Art

Cultura

Les fotos de Dolors Gibert parlen amb Rafael Casanova

El llibre ‘Miscel·lània’, editat per Gorbs, mostra una selecció de les imatges creades durant els darrers 15 anys per la fotògrafa empordanesa, acompanyades per versos del poeta valencià

“En un racó del temps, una pau en els llavis i silenci en els ulls.” Aquest fragment d’un poema de Rafael Casanova (València, 1966) acompanya la fotografia titulada The boxer –un retrat del boxador Joé Formose Honoré, realitzat a París– que la fotògrafa figuerenca Dolors Gibert ha inclòs en el seu llibre Miscel·lània, publicat per l’editorial altempordanesa Gorbs . Dolors Gibert Viñolas, que va ser guardonada el 2001 amb un premi Lux, s’ha especialitzat sobretot en treballs documentals i de fotoperiodisme.

Aquesta Miscel·lània fotogràfica i poètica mostra en les seves 88 pàgines una selecció de trenta-cinc fotografies que Gibert ha fet durant la seva trajectòria professional, i especialment durant els darrers quinze anys, però va més enllà d’una estricta compilació d’imatges, perquè cada foto es complementa amb un vers o una frase de Rafael Casanova, autor que ha guanyat diversos premis de poesia, el darrer dels quals el Ciutat de Torrent del 2016. La col·laboració entre Gibert i Casanova va començar amb una exposició també titulada Miscel·lània, que s’ha pogut veure a diferents localitats catalanes.

Al costat d’un altra de les fotos que il·lustra aquest article, Adagio, apareixen aquestes paraules de Casanova: “Lenta, lenta, l’expressió de la llum en pentagrames d’aire. Ecos del cos, amors, patina la vesprada en un adagio d’aigua.” Els dos creadors han fet la seva feina separadament, sense condicionar-se mútuament a l’hora de gestar-la, però posant-la després en comú per trobar-hi les concordances entre les imatges i les paraules. Com diu el també valencià Albert García Hernández, en el pròleg del llibre, aquest és un projecte madurat sense presses: “Si les fotografies de Dolors han demanat quinze anys de treball (no diu quants anys treballant abans d’aquests quinze), els versos de Rafa són el resultat, m’atreviria a dir, de tota una vida. És així com funcionen les coses que funcionen, no les modes.”

El llibre ja està a la venda per 20 euros i el seu editor, Carles B. Gorbs, preveu fer-ne presentacions aviat a les comarques gironines i al País Valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia