cultura

Potenciar Ferrater

L’Associació Gabriel Ferrater neix amb l’objectiu d’impulsar una exposició permanent a Sant Cugat i publicar les obres completes i una biografia del poeta

L’Associació Gabriel Ferrater vol consolidar la figura del poeta més enllà del món de la literatura

És innegable que la poesia de Gabriel Ferrater (Reus, 1922 - Sant Cugat del Vallès, 1972) ha transcendit en la història literària catalana i els seus versos intensos i trencadors penetren en tots els seus lectors. És per aquest motiu que fa disset anys va néixer la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, quan un seguit d’amics que havien conegut el poeta van decidir ajuntar-se i iniciar un nou premi de poesia en honor seu, el premi Gabriel Ferrater. Els anys han passat i la Comissió Ciutadana ha evolucionat cap a una entitat legalitzada que porta el nom d’Associació Gabriel Ferrater.

La plataforma pretén consolidar el llegat del reusenc amb la col·laboració d’altres associacions i entitats. Des de la junta actual de l’associació es pretén cohesionar la poesia a la ciutat on Ferrater va viure i morir, Sant Cugat. És precisament en aquesta ciutat on es vol consolidar el centre neuràlgic de l’associació, que ja ha mogut fils per implementar algunes activitats en relació amb els seus objectius, així com un grup de lectura de poesia, unes trobades amb poetes i diverses presentacions de llibres d’aquest gènere literari. L’Associació Gabriel Ferrater, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat, pretén tirar endavant quatre objectius clars que es basen en promocionar els estudis sobre l’obra de Gabriel Ferrater, organitzar activitats per fer més visible la seva figura com a escriptor, abandonar el tòpic que la poesia és només per a gent gran incentivant l’escriptura poètica entre els joves i posar fil a l’agulla per promoure el premi Gabriel Ferrater.

L’ambició de l’associació arriba fins al punt de creuar fronteres locals i obrir la poesia de Gabriel Ferrater a ciutats com Barcelona i Girona, on s’habilitarà un fons bibliogràfic de la biblioteca de la Universitat de Girona amb un recull de les obres de Gabriel Ferrater i Joan Ferrater, el germà, heretades per la neboda de l’artista reusenc Amàlia Zimmermann. Amb alguns dels llibres heretats, peces que encara no havien sortit a la llum i altres mostres audiovisuals que estan per determinar, s’inaugurarà una exposició permanent sobre la vida i obra, a Sant Cugat.

Així doncs, la plataforma, que tot just arrenca el vol, busca projectes com ara declarar el 27 d’abril –dia en què va morir– del 2022 com a Dia Gabriel Ferrater, publicar la seva biografia en català o, com a odissea més especial per l’associació, aconseguir editar l’obra completa de l’artista i així vincular el màxim de persones i entitats possibles per promoure la imatge del poeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia