Còmic

Robert Crumb a quatre mans

‘American Splendor’ és un dels pocs casos en què l’autor va treballar amb un guió aliè, de Harvey Pekar

L’obra va ser adaptada al cinema, protagonitzada per Paul Giamatti

Harvey Pekar (1939-2010) va néixer a la ciutat de Cleveland, als Estats Units. A la seva localitat treballava d’oficinista, però la seva autèntica vocació era el món de la creació. Era un apassionat del jazz i col·leccionava vells discos d’aquest gènere, amb els quals feia una mica de tripijocs per guanyar calerons. Aquesta afició el va fer prendre coneixença amb el dibuixant de còmic undergraund Robert Crumb, un altre boig dels discos de pedra del jazz més fundacional.

En un moment en què l’efecte estiu de l’amor i tots contra Vietnam va caure en picat, els còmics de Crumb van deixar d’interessar als “joves blancs de classe mitjana que van tornar a les seves coses, el que va portar a la generació dels yuppies”. Si més no així ho diu Harvey Pekar en un text que encreua amb un altre de Crumb i que serveix de pròleg de l’àlbum American Splendor (La Cúpula), un recull de les historietes que va escriure Pekar i que va dibuixar Crumb, en un dels pocs casos en què va fer servir un guió aliè. En el mateix text diu que les hores baixes del dibuixant, que fa anys que viu a França, van facilitar la col·laboració.

Aquestes historietes van aparèixer en la revista American Splendor, autoeditada per Pekar, que també escrivia històries per a altres dibuixants que mai van tenir el relleu de Crumb,

Dibuixant i guionista van coincidir en el seu esperit antisocial i d’irritació davant l’actitud petit burgesa de determinades classes treballadores. També tenien en comú el mateix humor àcid i corrosiu. La diferència entre tots dos és que Pekar mai no va tenir la importància com escriptor que Crumb va aconseguir com a historietista. El llibre el formen diverses historietes curtes que esbudellen la vida quotidiana dels ambients populars de Cleveland. En moltes de les planes, Harvey Pekar s’autoparodia i també rep Crumb. Tots dos ofereixen una imatge patètica d’ells mateixos. La vida més aviat mesquina del guionista és amplificada per oferir una obra plena d’humor sarcàstic. Les primeres d’aquestes historietes van ser publicades l’any 1976 i van donar peu a l’elaboració d’un muntatge teatral. Més volada internacional va tenir la pel·lícula American Splendor, en què l’actor Paul Giamatti interpretava convincentment Harvey Pekar, que va ser un dels guionistes del film.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia