cultura

Cultura

El Pepe Sales reivindica la mexicana Elena Garro

El festival de teatre, música, dansa i cinema, organitzat per La Penyora, arrenca divendres amb una exposició col·lectiva d’arts plàstiques a La Mercè titulada ‘Santa Muerte’, en què es recrearà un cementiri

“A Mèxic, pel simple fet de ser dona, tot queda invalidat.” Enmig de màscares de lluitadors, calaveres i barrets mexicans dels que es venen a Lloret a les botigues de records, van ressonar aquestes paraules contundents d’Elena Garro (1916-1998), que Consol Ribas va voler recordar a propòsit de la presentació de l’onzena edició del Festival d’Art Independent Pepe Sales, dedicat a aquesta escriptora, considerada la precursora del realisme màgic.

Una dona amb múltiples facetes –va ser poeta, coreògrafa, guionista, periodista i dramaturga– que, com va denunciar Consol Ribas –codirectora amb Lluís Llamas de l’associació La Penyora Cultura–, es va mantenir a l’ombra i va ser “víctima” del seu marit, el premi Nobel de Literatura Octavio Paz. “I és que ser dona dins d’una societat i una tradició que neguen i reprimeixen la llibertat, i a més ser la dona d’un intel·lectual, és tot un suïcidi a Mèxic”, va sentenciar.

Amb la voluntat de reivindicar i homenatjar aquesta figura, com han fet amb moltes altres en el festival més independent de la ciutat, el Pepe Sales arrenca divendres amb una programació que portarà més d’un centenar d’artistes i creadors no només a divulgar l’obra i la personalitat de Garro, sinó també a “denunciar la discriminació femenina en un país tan ric culturalment com Mèxic”, es va voler destacar en un acte en què van intervenir diversos participants, a més del regidor de Cultura, Carles Ribas.

L’onzena edició del Pepe Sales s’inaugurarà divendres al centre cultural La Mercè (20 h) amb una exposició d’arts plàstiques amb el títol Santa Muerte, en la qual una cinquantena d’artistes manipularan cranis humans al voltant d’aquest culte d’origen asteca i de la sacralització dels misteris de la mort. En aquesta recreació d’un cementiri, un mariachi animarà la festa, mentre que la cònsol de Mèxic i el periodista Joan Marcet (corresponsal a Mèxic per a TVE durant anys) seran els encarregats de presentar l’acte. L’endemà, dissabte, al restaurant La Penyora (19 h), tindrà lloc la peça teatral inspirada en l’obra Confesiones, interpretada per María Elena Espinosa.

Diumenge l’escenari del festival es traslladarà al cinema Truffaut, on es projectarà el llargmetratge Las elegidas, un impactant film de David Pablos que denuncia el tràfic de blanques, un negoci lucratiu que a Mèxic fins i tot passa de pares a fills. Una exposició fotogràfica complementarà l’acte. Dilluns el focus tornarà a La Mercè, on es farà una conferència que anirà a càrrec de l’escriptor mexicà Juan Pablo Villa (premi Herralde de novel·la 2016). El dimarts 30, l’auditori de La Mercè (20.30 h) tornarà a donar cabuda a l’espectacle central del festival, amb més de 50 artistes de música, dansa, poesia, teatre i performance que interpretaran temes d’Elena Garro. En l’acte, presentat per Fèlix Brunet i Natàlia Gallart, hi participaran, entre molts altres, Elisabet Carnicé Martí Peraferrer, Amparo Parra, Mariona Aupí, Rusó Sala, Marcel Tomàs i La Bicha. Finalment, el dijous 1 de febrer, al cinema Truffaut (20 h), es projectaran els treballs audiovisuals de realitzadors com ara Albert Serra, Xavier Pérez, Paco Cavero, David Ruiz, Lluís Valentí i Damià Serra, també inspirats en l’obra i les vivències d’Elena Garro, l’escriptora mexicana més enigmàtica del segle XX.

LA DATA

1998
Elena Garro va morir en la indigència a conseqüència d’un càncer de pulmó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia