cultura

Epifanies del paladar

Marta F. Soldado debuta amb ‘La felicitat d’un pollastre a l’ast’, una novel·la breu en què reflexiona sobre la capacitat de canviar la vida

“No podem viure l’estricta realitat que ens envolta i d’aquí la força de la literatura”, diu Soldado

Riu quan explica que, de petita, menjar un pollastre a l’ast era com un càstig, era “poca cosa”. Filla i neboda de cuiners, estava acostumada a anar a bons restaurants. Ara, Marta F. Soldado, que ha seguit la via gastronòmica familiar, es venja del pollastre a l’ast amb una novel·la curta que suposa el seu debut literari. La felicitat d’un pollastre a l’ast (L’Altra Editorial) és una metàfora de la felicitat que es busca cadascú, encara que sigui de la manera més insospitada... perquè menjar un pollastre, amb tota la sensualitat que implica –i aquí l’autora ha volgut explotar la via sensorial del paladar– pot ser un gest epifànic.

L’humor, evidentment, no pot faltar en aquest relat fresc i divertit que vol qüestionar molts dels llocs comuns sobre els quals es construeix la nostra societat. Per això va triar una perruquera com a protagonista i una perruquera amb una obsessió molt concreta: les rajoles blanques del seu petit local que vol canviar per unes de grises, que dissimulen més la brutícia.

La Fina és una dona de 35 anys amb dos fills i casada amb un aficionat als canaris. Li agrada la seva feina i conversar amb les clientes, a qui compara amb les actrius de Hollywood per trobar el seu ideal, una pràctica que, segons l’autora, és força habitual: “Tots ens emmirallem amb algú, sobretot per la dificultat de construir la nostra identitat i en aquest sentit la Fina fa una mica de psicòloga.”

Un dia la vida de la Fina trontolla quan sent els gemecs amorosos dels veïns del costat. A partir d’aquí s’obrirà una escletxa que farà trontollar la vida de la noia. “La Fina és una dona atrapada, però alhora és forta; bascula entre la ingenuïtat tendra i la convicció en la seva fortalesa, que la fa poder transformar-se i canviar les coses.”

D’altra banda, Marta F. Soldado (Terrassa, 1989) vol retre un homenatge a Montserrat Roig i la seva Ramona, adéu, un llibre que llegeix el seu personatge i que li serveix d’alguna manera per “despertar”. “No podem viure l’estricta realitat que ens envolta, i d’aquí la força de la literatura per poder imaginar altres mons.” De moment, el món d’aquesta autora mil·lennista canviarà aviat perquè marxa a treballar al Vietnam, un país del que es va enamorar fa uns anys: “Estic cansada del continent i vull sortir de la meva zona de confort.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia