Art

Polèmica per l'art de la franja

I ara, l’art de la Franja

Aragó reclama per la via civil els famosos 110 béns de l’antic Bisbat de Lleida

Ja es va intentar sense èxit que un jutge de Barbastre homologués els decrets vaticans

La guerra de l’art no s’acaba amb Sixena. Envalentit per la devolució, una part per la força, de gairebé un centenar d’obres originàries del monestir dels Monegres conservades des de feia dècades a Catalunya, Aragó ha engegat la maquinària per arrabassar als seus veïns els béns procedents de la Franja. Aquest és un vell conflicte que feia anys que estava paralitzat, perquè no havia anat més enllà de la via eclesiàstica. I ara, casualment ara, es vol ressuscitar amb una nova ofensiva judicial. El Bisbat de Barbastre-Montsó ha decidit recórrer a la via civil per denunciar el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida per les famoses 110 obres que els reclama des de fa vint anys.

La demanda es va presentar ahir al jutjat de Barbastre. El delegat de comunicació de la diòcesi aragonesa, José María Ferrer, va explicar a l’agència ACN que s’ha activat el procés perquè “l’Església ja ho ha dit tot” i ha donat la raó a Aragó. Ferrer obvia, curiosament, que en el seu moment ja es va intentar que un jutge de Barbastre homologués les resolucions vaticanes, però aquest s’hi va negar en rodó.

Les 110 peces pertanyien a les parròquies de la Franja que van ser segregades a mitjan anys noranta del Bisbat de Lleida. El Vaticà va dictar un polèmic decret que va posar fi a vuit segles d’història comuna, tot afavorint els interessos de la diòcesi de Barbastre-Montsó, amb molt poder en els cercles eclesiàstics i polítics espanyols. És llavors quan el bisbat aragonès comença a reclamar la propietat d’aquest patrimoni salvat, restaurat i conservat a Lleida amb el vistiplau o simplement la indiferència dels rectors, que se n’havien desentès completament, segons consta en molta documentació.

Abans de denunciar els fets per la via civil es va intentar arribar a un acord en un acte de conciliació que es va celebrar el 31 d’octubre passat als jutjats de Lleida, però no va ser possible. L’advocat del Bisbat de Lleida va manifestar que no només depèn de l’ens religiós, el lliurament de les obres a Aragó. I és que també formen part del Consorci del Museu de Lleida la Generalitat, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida.

El Consorci del Museu de Lleida defensa que les obres estan protegides per la llei catalana de patrimoni, que impedeix que puguin sortir de Catalunya sense l’autorització del Departament de Cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia