Art

museus

la censura a arco

Visible, finalment

L’obra de Santiago Sierra, censurada a Arco, arriba al Museu de Lleida, enmig d’una gran expectació i escridassades a l’alcalde Ros

La inauguració va esdevenir un acte en favor de l’alliberament dels presos polítics
Tatxo Benet ha volgut compensar el trasllat forçat de les obres de Sixena

El Museu de Lleida es va erigir ahir en guardià de la llibertat d’expressió i de la creació artística. Presos polítics a l’Espanya contemporània, l’obra de Santiago Sierra que la fira Arco de Madrid va censurar fa quinze dies, ha quedat instal·lada a la sala d’exposicions del museu que fa tres mesos va ser desposseït dels tresors de Sixena. Les ferides de l’assalt policial del passat 11 de desembre continuen obertes i, com era previsible, es van manifestar en la inauguració de la peça prohibida, sota una mateixa ombra que connecta els dos fets: la deriva democràtica en l’Espanya d’avui.

L’expectació per visitar la mostra va ser màxima. Als entorns del museu, cues per entrar, en espera que s’acabessin els parlaments de les autoritats. La gentada no va parar de reclamar, a dins i a fora del museu, l’alliberament dels presos del procés català. El director, Josep Giralt, feliç que el museu, sempre “despert amb l’actualitat”, sigui el primer a lluir la polèmica obra. Feliç i agraït al periodista Tatxo Benet, el seu propietari, que va ser qui va dir que Lleida, per tot l’afer Sixena i el dolor que ha provocat en la societat catalana, era la primera opció.

Benet, lleidatà, estava molt emocionat ahir. I “desbordat”: des que va comprar la instal·lació, retirada tot seguit d’Arco, no ha parat de rebre peticions de museus i galeries que la volen exposar arreu de Catalunya i a d’altres llocs de l’Estat espanyol com a Madrid, el País Basc, i fins i tot a l’estranger. “La gent de Lleida va viure el trasllat de les obres de Sixena com un atac, sentien que els havien pres alguna cosa i aquesta és una manera de donar-los alguna cosa a canvi”, va afirmar Benet.

Després de Lleida, on es podrà visitar fins al 22 d’abril, l’obra s’exhibirà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), i a partir d’aquí llança un missatge als censors de l’obra: “Es veurà a tants llocs com sigui possible.” “El que pretenien era que l’artista no pogués exposar la seva obra i que el públic no la pogués apreciar. I, per tant, el seu significat acaba avui perquè el que fem és posar-la a disposició del públic, que és el que han de fer els museus”, va reblar el propietari de la peça.

Sierra, absent

L’absent, ahir, va ser l’artista Santiago Sierra, que va comunicar fa dies al museu que no assistiria a la inauguració ni a cap altre acte sobre l’obra perquè la situació l’ha literalment superat i vol que l’obra “parli per si mateixa”.

Però tant a fora com a dins del museu, ahir també hi va haver moments de tensió. L’alcalde socialista Àngel Ros va ser durament increpat per una munió de ciutadans. Els crits de “còmplice del 155” i “llibertat presos polítics” van anul·lar per complet el seu discurs inaugural. Tatxo Benet i Josep Giralt van intentar calmar el públic, però va ser literalment missió impossible. L’alcalde va intentar expressar que celebra que Lleida hagi acollit l’exposició. Al final Josep Giralt el va haver de protegir fins al cotxe.

Gran controvèrsia

L’obra Presos polítics a l’Espanya contemporània va estar penjada a l’estand de la galeria Helga de Alvear d’Arco pràcticament només 24 hores, i abans que la fira s’obrís al públic professional al dia següent. El matí del 21 de febrer, abans que al migdia s’obrissin les portes de la fira, la direcció d’Ifema, institució que organitza el certamen, va ordenar la retirada de la peça per “evitar polèmiques”. La decisió, absolutament insòlita, va provocar una gran polèmica, que va transcendir fins i tot en mitjans internacionals.

Poc després, es va fer públic que l’empresari soci de Mediapro i periodista Tatxo Benet havia comprat la peça –composta per 24 fotografies amb imatges de presos polítics a l’Estat, entre ells Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez–, per 80.000 euros, abans que se sabés que l’obra seria retirada. Després de la censura, Benet va anunciar que posava l’obra a disposició dels museus que la volguessin mostrar.

Presos polítics a l’Espanya contemporània.

museu de lleida. carrer del sant crist, 1. Lleida. fins al 22/4



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE