Cultura popular

FRANCESC SERITJOL

PRESIDENT DE L’AGRUPACIÓ D’ASSOCIACIONS DE LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA

“La Setmana Santa és tradició i cultura de Tarragona”

Innovació i preservació del llegat. La Setmana Santa és un esdeveniment marcadament sagrat i folklòric, però hi ha debat sobre la necessitat d’actualitzar-ne alguns detalls per preservar-la

Una de les manifestacions més solemnes de la ciutat de Tarragona és la Setmana Santa, que té com a protagonista la processó del Sant Enterrament de Divendres Sant. La primera prova documentada de la celebració d’aquesta processó pels carrers de la Part Alta és de l’any 1550. Actualment, més de 4.000 persones s’agrupen en 12 gremis, confraries i congregacions portants de 20 misteris en aquesta processó. Els passos van precedits pels armats, que trenquen el silenci amb el so dels seus timbals. El 2009 tot el conjunt de la Setmana Santa de Tarragona va ser declarat festa d’interès turístic nacional per la Generalitat. Què és la Setmana Santa?
Bàsicament és una manifestació del poble. Evidentment, té una base religiosa, com passa amb moltes de les festes que celebrem, que provenen de la tradició judeocristiana. Per Setmana Santa no se celebra la mort i resurrecció de Jesucrist, sinó que s’hi fa referència. Avui en dia la Setmana Santa és una manifestació popular que barreja cultura, tradició, sentiment i fe religiosa. No és res excepcional perquè totes les celebracions tenen a veure amb aquesta vessant de la cultura judeocristiana, sigui Nadal, sigui la festa major o la celebració del dia del patró.
La web de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona diu que la majoria dels tarragonins viuen la Setmana Santa intensament, al marge de les seves creences religioses. Hi està d’acord?
Totalment. És un fet de ciutat. Una cosa bona que té la Setmana Santa és que aglutina la societat que hi participa i la que no hi participa d’una manera tan directa. Aplega la gent que té un fervor profund i aquella gent que no el té. I el més interessant és que potencia que un seguit de valors es facin palesos dia a dia. Em refereixo a valors com ara la cooperació, la solidaritat, la humilitat o fer coses en comú sense esperar res a canvi. En certa manera són els mateixos valors que es poden trobar en una colla castellera. Ens ensenya uns valors per conviure.
Té la sensació que el fervor religiós va a la baixa?
No, jo penso que tothom ho viu amb la seva interioritat. Me n’adono no només per Setmana Santa, sinó també en diades com la de la Verge del Carme. Al Serrallo hi pots veure gent de genolls plorant a les escales i possiblement és gent que no va a missa. És un sentiment religiós tradicional, quelcom inexplicable però que et surt de dins en situacions en què no tens res a què aferrar-te. Tothom viu la religiositat a la seva manera. Hi ha molta gent jove que no és d’anar a l’església cada diumenge però que a la seva manera sí que creu.
Tracten d’impulsar que es reconegui amb la Creu de Sant Jordi la Setmana Santa tarragonina i ho justifiquen no pel seu vessant religiós, sinó per la manifestació cultural que representa i per la tradició que promociona des de fa anys.
És que la Setmana Santa és tradició i cultura de Tarragona. Forma part de la ciutat. Què té Tarragona? Santa Tecla, Sant Magí, els castells o el Dixieland, per enumerar uns quants esdeveniments. I també té la Setmana Santa. A més, té un component social, i això és el que la fa rica. La seva essència són els gremis, la tradició d’ajudar-nos els uns als altres. Totes les germandats van sortir dels antics gremis. El meu pare es va quedar orfe de pare als sis anys i el Gremi de Marejants va ser un suport per a ell.
Hi ha actes o manifestacions de la Setmana Santa que necessiten actualitzar-se?
Més que actualitzar-se, necessiten evolucionar cap a les demandes que fa la societat actual. L’expressió “És que sempre s’ha fet així” no val com a justificació, perquè res es fa igual com es feia fa dos-cents anys. O sigui que l’actualització és possible. El que no es pot perdre és l’essència ni la solemnitat, ni tampoc el respecte.
S’ha perdut el respecte per la Setmana Santa i la seva simbologia?
Pot donar-se el cas que es passi per davant d’un bar i que hi hagi molt de soroll, molt de xivarri. Però no crec que sigui una falta de respecte expressament vers la Setmana Santa, sinó que és una falta de respecte per la convivència social. Cridar i no saber-se comportar és només un exemple més. Igual que ho és veure una persona gran en un autobús i no aixecar-se per cedir-li el seient.
La Setmana Santa és un atractiu turístic per a Tarragona?
Per descomptat. I des de l’Ajuntament es promociona moltíssim. La inversió que es fa en recursos és gran. Per exemple, a l’Espai Turisme hi tenim una exposició fotogràfica sobre la Setmana Santa que no s’havia vist mai. Tota la setmana hi ha activitat i al carrer es nota. Es calcula que Divendres Sant més de 40.000 persones visiten la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia