cultura

Torroella, inspiració en l’arrel

L’Accademia Bizantina d’Ottavio Dantone i l’OSV amb el ‘Concierto de Aranjuez’, protagonistes de la 38a edició del festival empordanès

Dunedin Consort i el conjunt Gli Incogniti faran monogràfics de Bach
Un nou cicle, ‘Singulars’, proposa recitals a la Vila Casas i al passeig de l’Església

Amb l’epígraf Arrels i horitzons, el Festival de Torroella de Montgrí celebrarà entre l’1 i el 19 d’agost una 38a edició que vol posar en relleu el “pou inesgotable d’inspiració” que, per als compositors, han estat i continuen sent les músiques tradicionals i folklòriques. Ho farà amb la incursió en el programa d’obres d’autors que, com Bartók, Dvorák, Janácek o Turina, van buscar inspiració en l’arrel, i la tesi, segons Montse Faura, directora artística del festival, que “els processos de canvis socials i els èxodes constants de població fan cada vegada més difícil gaudir de la riquesa de la música folklòrica en el lloc d’origen com ho va fer, per exemple, Bartók a començaments del segle XX”. La tradició popular i folklòrica compartirà enguany protagonisme amb la música antiga (representada en cinc concerts, dos dels quals són monogràfics de Bach i un altre ret homenatge al compositor barroc Joan Cererols en el 400è aniversari del seu naixement).

De Bartók, precisament, els violinistes Enrico Onofri i Lina Tur –debutant, aquesta última, a Torroella– n’oferiran els 44 duos per a dos violins (2 d’agost), en un d’aquells programes, segons Faura, que “difícilment es programen a Barcelona i Girona” i que, per tant, contribueixen a destacar la personalitat del festival. El concert d’Onofri i Tur, així com el del jove grup de música antiga L’Apothéose, amb la soprano ucraïnesa Olena Sloia (9 d’agost), i el de l’Accademia del Piacere amb el gambista Fahmi Alqhai i la cantaora Rocío Márquez (16 d’agost), forma part del nou cicle Singulars, que es proposa “recuperar marcs de Torroella” on en el passat s’havien fet concerts, amb cites a la Fundació Vila Casas i el passeig de l’Església. L’Espai Ter, com assenyalava ahir Albert Bou, president de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, en la presentació del festival a la seu del Departament de Cultura, al Palau Marc, però, continua sent “un luxe” per al festival, de manera que la resta de concerts de la 38a edició se celebraran a l’auditori.

Bach per partida doble

David Alegret, tenor, i Rubén Fernández Aguirre, pianista, compartiran el 14 de juliol la Festa de Joventuts Musicals, abans que, l’1 d’agost, l’Accademia Bizantina, dirigida per Ottavio Dantone i amb la prestigiada mezzosoprano Delphine Galou, faci el debut a l’Estat amb un repertori poc habitual d’oratoris i motets del barroc italià profundament influenciats per l’òpera. Dunedin Consort (4 d’agost) i Gli Incogniti i Amandine Beyer (12 d’agost), d’altra banda, faran lluir el repertori de qui, després de Mozart, és el compositor més interpretat al Festival de Torroella de Montgrí: Bach. La formació escocesa, dirigida per John Butt, gran expert en el compositor alemany, torna a l’Espai Ter després d’haver-hi actuat el 2011, i Gli Incogniti, un conjunt de referència de la interpretació barroca que s’estrena al festival, jugarà amb obres d’una època en què no existien els drets d’autor i que, o bé encertadament o bé per equivocació, han estat atribuïdes a Bach.

Més concerts: The Brahms Project, integrat per quatre destacats músics de cambra d’arreu de l’Estat, interpretarà el quartet número 1 dels quartets de Brahms que acaben d’enregistrar (7 d’agost); Tenebrae, un dels grans cors de cambra britànics, cantarà el 8 d’agost a l’església de Sant Genís la Missa de batalla (1649), de Joan Cererols; l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), en aliança amb l’històric guitarrista Pepe Romero, s’endinsarà l’11 d’agost en les obres de Joaquín Turina i Joaquín Rodrigo (de qui interpretarà el cèlebre Concierto de Aranjuez), i Joaquín Achúcarro, protagonista de totes les edicions del festival des del 1993, retrà homenatge a Debussy i interpretarà els preludis de Chopin que, amb 86 anys, acaba d’enregistrar (14 d’agost).

El festival, finalment, rebrà diferents solistes de cambra de l’Orquestra Filharmònica txeca (18 d’agost) i es clourà, l’endemà, amb un monogràfic dedicat a Beethoven a càrrec de la PKF-Prague Philharmonia.

L’edició d’enguany –amb un pressupost de 546.000 euros, un 62% dels quals de fons públics– tindrà també un concert familiar (Big Band Beethoven, el 5 d’agost) i hi sumarà la programació del Fringe, una plataforma de suport a joves intèrprets emergents. L’alcalde, Josep Maria Rufí, va reiterar ahir el “suport incondicional” de l’Ajuntament i va mostrar el seu desig que la consellera torroellenca Dolors Bassa, empresonada a Alcalá-Meco, pugui assistir al festival “tal com fa cada any”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia